Тест от урина открива рака на панкреаса в ранен стадий

Тест от урина открива рака на панкреаса в ранен стадий
A A+ A++ A

Метод на обикновено изследване на урина, което може да открива рак на панкреаса на много по-ранен етап отколкото в момента, са разработили британски и испански учени, предаде Би Би Си.

Тестът открива специфичен протеин в урината, който е налице само у хората с това заболяване. Изследването е евтино, тъй като не е инвазивно, и в същото време точността му е над 90 процента. Това ще позволи прилагането на лечение на много по-ранен етап, отколкото в момента

Сега ракът на панкреаса се диагностицира трудно и в над 80 процента от случаите се открива, когато вече е напреднал стадий и има множество разсейки. Само 3 процента от пациентите оцеляват пет години след диагностицирането им, което прави този вид туморно образувание едно от най-смъртоносните, посочва изданието.

"Мнозинството от пациентите, с които работим са в толкова напреднал стадий на заболяването, че не може да се приложи хирургично отстраняване. Ако можем да уловим тумора, когато е по-малък от сантиметър, то прогнозата за оцеляване ще стане от сегашните три процента на над 60 на сто", заяви професор Ник Лемойн от британския институт за изследване на тумори, който е извършил проучването с пари от дарения.

#тест #рак

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници