Правосъдното министерство настоява тайната на осиновяването да отпадне

Правосъдното министерство настоява тайната на осиновяването да отпадне
Снимка: www.rotaractvarna.org
A A+ A++ A

В Министерство на правосъдието сме твърдо решени, че тайната на осиновяването трябва да отпадне. Нужно е да се намери баланс между интереса на осиновените, осиновителите и биологичните родители, заяви заместник-министърът на правосъдието Вергиния Мичева – Русева в студиото на Нова телевизия.

Русева обясни, че в редица страни има практика неправителствени и държавни организации да осигуряват помощ на осиновения и да мотивират биологичния родител да се разкрие пред своето биологично  дете, за да може то да намери своя душевен мир.

„Българският съд постановява решения за разкриване тайната на осиновяването изключително рядко“, призна Мичева – Русева.

Тя обясни, че у нас не е съществувала възможност да се разкрива тайната на осиновяване по никакви причини до 2003 г., когато с промяна в Семейния кодекс се предвижда по съдебен ред осиновителите или навършилият 14 години  осиновен да могат да поискат от Окръжния съд, постановил осиновяването, да разкрие информация за биологичните родители само при изключително важни условия, като в повечето случаи за такива се приемат здравословни причини.

#Министерство на правосъдието #осиновяване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници