Европейският съд: България е виновна по делото за депата за отпадъци

Европейският съд: България е виновна по делото за депата за отпадъци
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България не е изпълнила задълженията си по директивата за депонирането на отпадъците, като не е предприела необходимите мерки, за да гарантира, че съществуващите в страната депа ще продължат да действат в съответствие с европейските изисквания.

Това реши съдът на Европейския съюз в Люксембург. Искът срещу страната беше предявен от Европейската комисия на 27 март 2014 г.

През юни 2009 г. страната ни трябваше да е готова с изграждането на 57 модерни регионални депа, които да събират отпадъците на общините. Сметищата в покрайнините на всеки град, които към онзи момент са били около 200, трябваше да бъдат закрити.

През юли 2009 г. Комисията за първи път приканва Република България да даде информация за степента, в която страната се е съобразила с член 14 от Директива 1999/31.

Според предоставената в отговор на това писмо информация 140 депа за неопасни отпадъци не са в съответствие с изискванията на Директивата и не са били нито преустроени, нито закрити в съответствие с разпоредбите.

Поради липсата на нови депа част от старите продължават да функционират и по-късно.

През февруари 2014 г. страната ни предоставя график за изграждане на новите депа, които да заменят несъответстващите. От него става ясно, че експлоатацията на девет несъответстващи депа е преустановена, а останалите 104 ще бъдат изведени от експлоатация по следния график: 61 депа от декември 2014 г., девет от януари 2015 г. и последните 34 — най-късно през юли 2015 г.

Едва 7 нови депа за битови отпадъци са изградени в България през миналия програмен период на европейското финансиране - за 8 години от 2007 г. досега.

Все още не е ясно какви ще са условията, поставени от съда към страната, и каква ще е цената за забавянето.

#отпадъци #ДЕПА #Европейският съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници