Бум от салмонела в Североизточна България

Бум от салмонела в Североизточна България
A A+ A++ A

Тази година с пъти се е увеличил броят на заболелите от салмонела в сравнение със същия период на миналата година, съобщи пред Нова тв проф. Тодор Кантарджиев от Националния център за заразни и паразитни болести. Най-много случаи има в Североизточна България.

Повече са заболелите и в селищата край реки, добави специалистът.

В предстоящите горещи дни най-важно е храната да се съхранява правилно. Дръжте продуктите в хладилника, защото рискявате сами да си лепнете салмонела, препоръча проф. Кантарджиев. Достатъчни са четири часа на открито и храната вече може да е негодна за консумация.

При тези скокове на термометъра всяка храна от животински произход трябва да бъде много добре обработена преди консумация, каза специалистът.

Като тръгват на почивка, хората трябва да пият само проверена вода. Избирайте си ресторанти, които са с видимо добра хигиена, посъветва той.

Само тежките случаи на салмонела се лекуват в болница, останалите се оставят да изчистят организма в домашни условия. Има обаче едно условие за бързо възстановяване - много добра хигиена.

 

#салмонела #проф. Тодор Кантарджиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай