Решено: Прекратяват помощите за деца, станали родители

Решено: Прекратяват помощите за деца, станали родители
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за семейни помощи за деца. Въвежда се ново изискване, при чието неспазване се прекратяват помощите в натура - освен неполагане на грижи за детето и неползване на помощите по предназначение, родителите ще губят подкрепа в натура и ако не оказват съдействие при прилагане на мерки за закрила на детето.

Помощите за дете ще се прекратяват, ако то стане родител, гласят текстовете, като мярката е насочена в борба с характерния за страната ни феномен „деца раждат деца". Законопроектът гарантира грижа за непълнолетните бременни и майки, като ги разглежда като деца в риск. Непълнолетните родители със спрени месечни помощи могат да получат социално подпомагане на същата стойност, само че еднократно, ако продължат да посещават учебните си занятия.

Основното предложение, което е определящо за закона, е непълнолетните майки да получават помощи само в натура, а техните родители ще бъдат изцяло лишени от подпомагане. Родители, изоставили децата си, също няма да бъдат подпомагани.

Законовите текстове предвиждат и еднократна помощ при извършване на осиновяване в рамките на страната, чийто размер няма да надвишава помощта при раждане на първо дете. Регламентира се и еднократните помощи при раждане на първо, второ и трето дете да са с по-висок размер от помощта за четвърто и следващо дете.

Предлага се въвеждането на разширена дефиниция за „семейство", като се въвежда законово определението за „семейство с един родител, който отглежда сам децата си".

Текстовете, изготвени от социалното министерство и внесени от Министерския съвет, срещнаха подкрепата на повечето присъстващи в зала депутати. 

#закон #депутати #родители #деца

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници