Цветанов: Към 2020 г. на пазара на труда 23% ще са роми

Цветанов: Към 2020 г. на пазара на труда 23% ще са роми
Към 2020 г. трудовият пазар у нас ще е съставен от около 23 процента роми, пресметна вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Към 2020 г. трудовият пазар у нас ще е съставен от около 23 процента роми, пресметна вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

"По данни от последното преброяване у нас живеят 325 343 роми, които са 4,9 на сто от населението на България. При децата от 0 до 9 години обаче делът на ромите е много по-голям – 20,8%," обясни той на Национална кръгла маса в Монтана за проблемите на ромите и по повод Международния ден на ромите 8 април, предаде БТА.

Цветанов представи националната стратегия за интеграция на ромите, която бе приета наскоро от парламента. Според вицепремиера отговорността ни към ромите е огромна.

По думите му във възрастовите групи от 10 до 19 години и от 20 до 29 години ромите са по 18,3 на сто от населението в страната.

Цветанов коментира, че този факт задължава сегашната власт да образова ромските деца и да го подготви за времето, когато ще трябва да излязат на трудовия пазари да работят.

Министърът добави, че политиците трябва да идват на такива кръгли маса, за да чуят реалните проблеми на ромите и да се опитат да ги решат.

„През последните 20 години политиците са идвали при ромите само преди избори, обещавали съм им разни неща, които после не са се случвали," смята Цветанов.

Според него така се е стигнало до създаването на ромски гета, до изграждането на лоши трудови навици у ромите и до ранно отпадане на много ромски деца от училище.

Монтана е регионът с най-голям дял на ромското население от всички жители – 12,7%.

"Приетата наскоро Национална стратегия за интегриране на ромите в периода 2012-2020 г. залага секторни политики за интеграция. С нея се слага край на подхода всеки ромски лидер да се опитва сам да спасява себе си и своята общност със срещи и ходатайстване пред министрите, кметовете и областните управители," посочи Цветанов.

#Цветан Цветанов #Цветанов #министър на вътрешните работи #роми #пазар на труда #заетост

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници