ЕС дава 150 милиона евро за енергийна инфраструктура

ЕС дава 150 милиона евро за енергийна инфраструктура
Снимка: kozloduiood.com
A A+ A++ A

Европейският съюз инвестира 150 милиона евро в енергийна инфраструктура.

Във вторник държавите членки на ЕС одобриха предложението на Европейската комисия за отпускане на 150 милиона евро за реализирането на ключови транс-европейски проекти в областта на енергийната инфраструктура.

С по-голямата част от тези средства ще бъдат финансирани проекти в Централна и Югоизточна Европа, както и в страните от Балтийския регион.

Сред одобрените проекти са и два български проекта.

Общо 5,35 милиарда евро са заделени за трансевропейската енергийна инфраструктура за периода 2014-2020 г. За да участват за отпускане на помощ страните трябва да предложат проекти, от т.нар. „общ интерес“, които са от значение за постигане на нейните цели по отношение на климата и енергията. Проектите, получили този статут, притежават две предимства: те се възползват от специална процедура за издаване на разрешения, която е улеснена, ускорена и по-прозрачна отколкото нормалните процедури.

Освен това те могат да получават финансиране от ЕС под формата на безвъзмездни средства, облигации за проектите или гаранции.

Енергийната инфраструктура — тръбопроводи, електропреносни мрежи — е от ключово значение за постигането на всички  цели на ЕС относно климата и енергетиката.

С оглед да бъде увеличен делът на възобновяемите енергийни източници в нашето крайно потребление на енергия на 20 % към 2020 г., генерираната енергия от ветроенергийни паркове и централи за слънчева енергия трябва да бъде пренасяна до потребителите. За тази цел се нуждаем от по-интегрирана и по-мощна мрежа от сега съществуващата.

За спестяване по технологичен път на 20 % от нашето очаквано енергопотребление към 2020 г. ни необходими интелигентни измервателни уреди и интелигентни електропреносни мрежи, които да дават възможност на потребителите точно да контролират своята консумация на енергия и да икономисват пари и енергия чрез промяна на своите навици.

#Европейският съюз #енергийна инфраструктура

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"