България подкрепя създаването на силна европейска прокуратура

България подкрепя създаването на силна европейска прокуратура
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От самото начало на преговорите по предложението за Регламент за създаване на Служба на Европейския прокурор българската държава трайно и последователно е подкрепяла създаването на силна и независима Европейска прокуратура с изключителна компетентност по отношение на престъпленията, засягащи финансовите интереси на ЕС.

Това беше заявено в петък като официална позиция на България по време на неформалното заседание на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“ в Брюксел, една от темите на което бе предложението за регламент, съобщиха от Министерство на правосъдието.

Позицията бе одобрена от правителството на заседание миналата сряда.

България счита, че съдебните разрешения за прилагане на мерки за разследване при трансгранични случаи трябва да бъдат получени в една единствена държава-членка, а именно – в държавата, където се прилага съответната мярка за разследване. Това ще избегне прекалената бюрокрация при осъществяване на трансграничното сътрудничество в рамките на службата на европейския прокурор с оглед търсенето на по-ефективна и работеща европейска прокуратура.

По отношение на съдебния контрол върху други актове или решения на Службата на европейския прокурор, България предпочита варианта, с който се запазва и компетентността на Съда на Европейския съюз да се произнася с преюдициални решения по тълкуване на разпоредбите на регламента. Този вариант изглежда по-работещ и съобразен с необходимостта от ефективност и бързина на разследванията, посочват от МП.

Предложението за Регламент за създаване на Служба на Европейския прокурор е приоритетно за страната ни именно поради изключителната компетентност на Европейския прокурор по отношение на престъпленията, засягащи финансовите интереси на ЕС.

#България #силна #Европейска прокуратура

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници