София вдига паметник и на княз Борис I

София вдига паметник и на княз Борис I
A A+ A++ A

Паметник на княз Борис I най-вероятно ще се появи в София през есента на 2016 г. Това съобщи главният архитект на столицата Петър Диков, цитиран от в. "Преса".

Вече четири инициативни комитета подкрепят идеята и са заявили желание пред общината да работят за реализирането й. Един от тях е фондация "Българска памет". Тя спонсорира с над 100 000 лева изграждането на паметника на цар Самуил.

"Заставам изцяло зад тази инициатива. Княз Борис Покръстител заслужава този монумент, защото е владетелят, който е приобщил България към европейските ценности", заяви главният архитект. Той обясни, че другата година има идея да се организират национални чествания на 1150-годишнината от покръстването.

Паметникът на княз Борис I ще е следващият монумент на български държавник, издигнат в последно време. По-рано тази година бе открит паметник на цар Самуил. Неговата статуя обаче предизвика противоречиви реакции, най-вече заради решението на скулптура да приложи техника, която да направи очите на царя светещи.

Художник Димитър Гюдженов: Цар Борис I. приема Климент, Наум и Ангеларий – учениците на Кирил и Методий, изгонени от Моравия, източник: Bugari-u-hrvatskoj.com

 

 

#Княз Борис I #паметник #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници