Резолюция на ЮНЕСКО пази от застрояване защитените зони на Пирин

Резолюция на ЮНЕСКО пази от застрояване защитените зони на Пирин
A A+ A++ A

Международна конференция  „Световното наследство на ЮНЕСКО и ролята на гражданското общество“ в Бон е приела резолюция за опазването на Национален парк Пирин в България, съобщиха от коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България".

Резолюцията отчита безпокойството от вече причинените вреди на в националния парк Пирин, който е обект на световното наследство на ЮНЕСКО в България, и се обявява срещу съществуващата заплаха за бъдещето на защитената територия.

"Участниците в конференцията отбелязват с голяма загриженост, че българските национални институции са позволили Национален парк Пирин да бъде увреден чрез неуместно застрояване в ски зона Банско, въпреки че паркът е под юридическа защита от ЮНЕСКО, европейското и българското законодателство и въпреки че българските неправителствени организации са осведомили Комитета за световното наследство за заплахата още през 2000 – 2001 г.", пише в документа.

Конференцията отбелязва, че новият проектоплан за управление на Национален парк Пирин ще позволи застрояване на 65% от площта на обекта на световното природно наследство на ЮНЕСКО в Пирин. Първоначално това обхващаше  само 1% от площта.


Интерактивна карта с лансираните проекти за нови ски зони над Разлог, Банско и Добринище в Национален парк "Пирин" публикува международната природозащитна организация WWF

Участниците в международния форум предупреждават, че проектът за промяна на договора за концесия на ски зона Банско предвижда на концесионера да бъдат предоставени 1069,58 хектара от обекта и неговата буферна зона за строеж на ски съоръжения, вместо настоящите 99,55 хектара. Това е увеличение с повече от 1000%.

В заключение конференцията призовава българското правителство да изпълнява своите международни задължения сериозно и да приложи решенията на Комитета за световно наследство да не се допуска ново разширяване на ски зона Банско в Национален парк Пирин.

Конференцията се обръща и към Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО незабавно да включи Пирин в Списъка на световното наследство в опасност и да призове българското правителство към стриктно прилагане  на решенията на комитета.
В документа се призовава и за повече прозрачност и по-ефективни консултации с неправителствените организации.

 

#Пирин #ски зона #ЮНЕСКО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници