Финландия поомекна за България в Шенген

Финландия поомекна за България в Шенген
Александър Стуб (вдясно) с бившия външен министър на България Румяна Желева през декември 2009 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Финландия частично вдигна претенциите си срещу на приемането на България и Румъния в Шенгенското безвизово пространство, съобщи финландският министър по европейските въпроси Александър Стуб.

Стуб обаче заяви още пред журналисти в Хелзинки, цитиран от „Ройтерс“, че Холандия продължава да е против присъединяването на България и Румъния към Шенген, и напомни, че приемането на двете балкански страни се нуждае от подкрепата на всички 25 държави – членки на Шенгенското споразумение.

Финландският министър по европейските въпроси Александър Стуб заяви, че страната му е смекчила подхода си и иска компромисно решение.

„Това е двуетапен подход. Първо ще отворим въздушното пространство, а след това и морските граници, а по-късно ще вземем решение за сухопътните граници“, заяви той в понеделник.

Стуб изтъкна, че целта е да се отворят въздушните и морските граници с двете страни през март, а сухопътните граници ще бъдат обсъдени през юли 2012 г.

„Опитваме се да гарантираме, че Шенгенската система ще бъде „непропусклива“ и мерките, свързани с международната престъпност, върховенството на закона и мерките за борба с корупцията, се изпълняват“, допълни Стуб.

Холандия ще поддържа ветото си върху членството на България и Румъния в Шенгенското споразумение поне до юли 2012 г., съобщи миналата седмица холандският посланик в София Карел ван Кестерен.

Потвърждаването на холандското вето дойде две седмици след като премиерът Бойко Борисов обяви триумфално, че България със сигурност ще влезе в Шенгенската зона до юли 2012 г. благодарение на решение, записано в протокола от последната среща на Европейския съвет.

Според експерти записаното в протокола на Европейския съвет не ангажира юридически Холандия със срокове кога да даде политическа подкрепа за разширяване на шенгенската зона.

Така кандидатурите на България и Румъния за Шенген остават висящи, след като на заседанието на Съвета на вътрешните министри от ЕС на 22 септември 2011 г. Холандия и Финландия упражниха правото си на вето и блокираха присъединяването на двете балкански страни към зоната за пътуване без граничен контрол заради опасения, свързани със съдебната система и корупцията.

На 23 октомври след заседанието на лидерите на страните – членки на ЕС, Борисов заяви, че решение в полза на приемането на България и Румъния в Шенген е записано в протокола от заседанието на Европейския съвет в неделя по настояване на неговия председател Херман ван Ромпуй.

Така до края на 2011 г. страните от ЕС и Шенгенската зона трябва да намерят решение за поетапното приемане на България и Румъния в пространството без граничен контрол. Българският премиер поясни още, че двете най-млади членки на ЕС трябва да бъдат приети в Шенген със своите въздушни и морски граници през март 2012 г., а през юли – и със сухопътните си граници.

Описаният от Борисов план за приемане на България и Румъния в Шенгенското споразумение съвпада напълно с компромисното решение, за което лобираше Полското председателство на ЕС преди срещата на вътрешните министри на 22 септември, предвиждащо „частично“ и поетапно приемане на двете балкански страни.

По план България и Румъния трябваше да се присъединят към Шенгенската зона през март 2011 г. Решението за тяхното членство беше отложено за края на годината. През септември изявлението на Холандия, че възнамерява да наложи вето на приемането на двете държави в Шенген дни преди заседанието на Съвета на вътрешните министри, предизвика остри реакции в София и Букурещ.

#ЕС #Брюксел #Шенген #Полско председателство на ЕС #Съвет на вътрешните министри на ЕС #Холандия #Финландия #Полша #вето #Румъния #Европейски съюз #Шенгенско пространство #Карел ван Кестерен #посланик на Холандия #Александър Стуб

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници