Половината от най-успешните компании в Топ 10 са в енергетиката

Половината от най-успешните компании в Топ 10 са в енергетиката
A A+ A++ A

65 млрд. лв. са приходите на 100 компании, които работят у нас, за 2014 г. Това означава, че те създават близо 80% от брутния вътрешен продукт, който е 82 млрд. лв., пише "24 часа".

Приходите на челната десетка за 2014 г. са 23 млрд. лева, като разликата между първата и десетата компания е 6 милиарда лева.

Десетте топкомпании са се отчели пред хазната през 2014 г. със 168 млн. лв. корпоративен данък. В тази сума не влиза платеното от банки и финансови институции, сочи изданието. Данните са от НАП и други официални източници.

Сред 10-те най-заможни данъкоплатци, декларирали доход над 1 милион лева, има петима чужденци и петима българи.

147 млн. лв. са спечелили собственици, продали фирмите си. Тъй като законът ги задължава да обявят сумите от тази продажба като личен доход, се оказва, че собствениците на закъсалите фирми са станали милионери за съответната година в класацията по размер на доходите за физически лица.

545 млн. лв. са спечелили 259 физически лица за 2014 г., сочат данните на НАП. 226 млн. лв. са декларирани като спечелени от заплати и хонорари.

Някои от компаниите, които са на челните места, растат със 170% за година, докато цялата икономика има ръст 1,4%. През 2014 г. той бе дори под 1%.

По размер на приходите в топ 10 са 2 нефтени компании, 2 от търговия с горива, 1 енергийна компания, 1 фирма от преработващата промишленост, 3 фармацевтични компании и 1 хипермаркет, пише още "24 часа". Преподредени по критерий рентабилност половината от успешните 10 компании са от енергийния отрасъл.

На трето място излиза български производител на тютюн и тютюневи изделия, а на пето място е златодобивна компания. Като цяло рентабилността в енергийния отрасъл се движи в много широки граници- от 78 до 22%.

#компании #приходи #корпоративен данък

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници