Скандали тресат Софийската филхармония

Скандали тресат Софийската филхармония
Снимка: БТА
A A+ A++ A

Нов скандал разтресе Софийската филхармония. След като само преди седмици оставка подаде маестро Илия Михайлов, който подаде сигнал до ДАНС за източване на държавната субсидия за билети в Софийската филхармония, последва втора оставка.

Любка Биаджони цу Гутенберг публикува отворено писмо в личния си профил във Facebook, където посочва причините за своята оставка като диригент. Според нея част от ръководството се държи с нея некултурно и невъзпитано, като в това число не влиза директорът Виктор Стоянов. Изявлението на диригента е насочено по-конкретно към Светлина Терзиева, която е директор на образователната програма „Фортисимо Фамилия”.

Според Биаджони Светлина Терзиева и диригентът Максим Ешкенази от близо 3 години имат частен бизнес, което поставя директора на „Фортисимо Фамилия” в условия на конфликт на интереси. В същото време Максим Ешкенази е назначен за диригент, но нежелан от оркестъра. Биаджони посочва, че институцията прави реклама единствено на концертите на Ешкенази.

Ето пълния текст на публикувания във Фейсбук пост:

"Отивам си от филхармонията! Защото: отношението към мен на някой хора от ръководството е некултурно и невъзпитано (с изключение на директора Виктор Стоянов).Отивам си, защото Госпожа Терзиева обясни пред творческия съвет ,че аз не мога да дирижирам симфонични произведения.Отивам си ,защото в ръцете на един човек са плана на зала България , творческия план за другата година, организацията на Фортисимо фамилия. Отивам си ,защото закриват моята длъжност на щатен диригент , която от много време съществува Отивам си ,защото няма уважение към музикантите и те живеят в страх да изгубят работата си ако не си купуват билети или не свирят по 17 концерта на месец. Отивам си ,защото тайната анкета направена от Софииска филхармония не се респектира и се слага диригент като Максим Ешкенази който , по резултат на анкетата, не е желан от оркестъра.

Отивам си ,защото смятам не морално конфликта на интереси от Госпожа Светлина Терзиева която от 3 години има частен бизнес с Максим Ешкенази ,платена от него ( до преди няколко месеца поне)и след това го кани като гост диригент във Софииска Филхармония. Отивам си ,защото освен за Ешкенази няма реклама за концертите на филхармонията , между които и за мойте.Отивам си ,защото хората във филхармонията недоволстват от това,което става , но си мълчат от страх.Така не се прави изкуство.Отивам си ,защото загубих надежда: бях щастлив диригент, меценат и приятел на Софииска филхармония: госпожа Светлина Терзиева и Николай Куманов твърдят че оркестъра и синдикатите не желаят да работят с мен: а това е лъжа и го доказа тайната анкета на която Ешкенази е получил само 3 гласа .

Отивам си ,огорчена и тъжна защото този прекрасен концерт от миналия четвъртък в зала "България" със Софииска филхармония беше химн на любовта и надеждата: от моя страна и от страна на музиканите към публиката. Публиката се дигна на крака, ние се разплакахме. Това ще остане в моето сърце: за винаги! Музиката не се ражда само в нотите а между хората!"

#Любка Биаджони #Любка Биаджони цу Гутенберг #Софийска филхармония #Максим Ешкенази

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници