Прокуратурата разкри незаконни адресни регистрации в 5 области

Прокуратурата разкри незаконни адресни регистрации в 5 области
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Прокуратурата установи множество допуснати нарушения при извършване на регистрации по настоящ адрес в областите Видин, Монтана, Бургас, Шумен и Кюстендил.

Основните нарушения са по отношение на броя на лицата, които могат да бъдат регистрирани на един и същ адрес със съгласието на собственика и документите, които следва да се представят при регистрацията.

Съгласно закона броят на лицата, които могат да се регистрират по настоящ адрес на адреса на едно жилище със съгласието на собственик на жилището, не може да надвишава повече от три пъти броя на лицата, които обичайно могат да обитават съответното жилище.

Проверката на Окръжна прокуратура-Видин е установила фрапиращи нарушения на Закона за гражданската регистрация.

На един адрес в село Киреево са регистрирани 45 лица, а на друг адрес в същото село са регистрирани – 21 лица. По предложение на Районна прокуратура - Видин кметът на община Макреш е издал 66 заповеди за заличаване на незаконни адресни регистрации в с. Киреево. На кметския наместник на Киреево са съставени два акта за установяване на административно нарушение по Закона за гражданската регистрация.

В село Бело Поле е установено, че са извършени регистрации по настоящ адрес на 33 лица, без знанието на собствениците на имотите и без последните да са подписали съответните декларации. Има установени и случаи за общо 18 лица, за които собствениците на имотите са подписали декларации, но не познават лицата и регистрираните не живеят на адресите. Установен е случай на извършени адресни регистрации на пет лица в жилище, което към момента е разрушено и абсолютно необитаемо.

Установени са случаи, при които на един адрес в град Грамада са регистрирани 10 лица в къща, от която са налице само основите, а жилищна постройка липсва. На друг адрес, в полуразрушена къща, от която са налични само покрив и стълби, са регистрирани 8 лица. В къща с две стаи с обща площ 50 кв.м. са регистрирани 22 лица, а на два адреса с площ от по 60 кв. м. и 70 кв.м. са регистрирани по 19 лица.

В адрес в с. Тошевци са установени незаконни регистрации на 25 лица на един адрес, на друг адрес са извършени незаконни регистрации на 23 лица.

Районната прокуратура в град Кула е направила предложение до кмета на Община Грамада за заличаване на незаконните адресни регистрации и за закриване на адрес, тъй като в имота няма сграда.

По предложение на прокуратурата са издадени заповеди за заличаване на незаконни регистрации на 206 лица, а за установените нарушения са съставени 10 акта за установяване на административни нарушения на виновните длъжностни лица.

Проверката на Окръжна прокуратура-Монтана също е установила допуснати нарушения по Закона за гражданската регистрация.

В много голям брой от случаите лицата, регистрирани по настоящ адрес, не живеят на тези адреси.

На адрес в гр. Вършец е извършена регистрация по настоящ адрес на 10 лица в жилище, което няма прозорци и се руши. На адрес в с.Черкарски, в негоден за живеене имот, са регистрирани 8 лица. На адрес в с. Сумер, в необитаема и негодна за живеене къща са регистрирани 4 лица; 12 лица са регистрирани в къща от 80 кв.м. , а в друга къща с площ от 50 кв.м. са регистрирани 7 лица .

Изготвени са предложения прокуратурата за заличаване на 37 незаконни регистрации. Съставени са 2 акта за установяване на административни нарушения. Три проверки са започнали с оглед данни за извършени документи престъпления.

Проверката на Окръжна прокуратура-Бургас е установила нарушения в Община Средец. Извършени са регистрирани по настоящ адрес на 166 лица, без да са приложени изискуемите документи. В с. Дюлево има извършени регистрации на 47 лица, а при проверката е установено, че в действителност на адресите живеят само 4 лица.

Прокуратурата е изготвила 2 предложения до кметове на населени места за създаване на организация по прилагане на закона за гражданската регистрация, както и за заличаване на незаконни регистрации. Отправено е предложение и до Началника на РУП Средец за ангажиране на административно- наказателната отговорност на виновните длъжностни лица.

Нарушения са констатирани и в областите Кюстендил и Шумен, като проверките продължават.

#прокуратурата #разкри #незаконни #адресни регистрации

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай