Сняг покри Ястребец в първия ден на лятото

Сняг покри Ястребец в първия ден на лятото
A A+ A++ A

Сняг валя на Ястребец в първият ден от астрономическото лято, показа Нова ТВ от хижата на върха.

Бялата пелена покрила рилската местност в обедните часове. Снегът валял в продължение на около час.

Астрономическото лято започна точно в 19:30 часа, когато Слънцето зае лятната равноденствена точка. Това означава, че ще грее под най-голям ъгъл за северното полукълбо на Земята. „В следствие на това, топлинното му въздействие в нашите географски ширини и изобщо в северното полукълбо на Земята е най-голямо”, каза в интервю за „Фокус” Пенчо Маркишки, физик от Националната астрономическа обсерватория – Рожен.

Така е на теория. На практика - хладно време, та и сняг!

Синоптиците обаче обещават затопляне. През нощта валежите почти навсякъде ще спрат, а облачността от запад ще се разкъсва и намалява.

Утре повече слънчеви часове ще има над западните райони от страната, докато над Централна и Източна България облачността ще е по-често значителна и на отделни места краткотрайно ще превали. Максималните температури ще са предимно между 19° и 24°.

Над Черноморието облачността ще е по-често значителна, но само на отделни места по южното крайбрежие краткотрайно ще превали. Максималните температури ще са 20° - 22°, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще е 2 - 3 бала.

Над планините облачността ще е променлива, често значителна и на отделни места краткотрайно ще превали. Ще духа умерен, по високите и открити части - до силен вятър от северната четвърт. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 13°, на 2000 метра - около 8°.

#сняг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници