Кандидат-студентите мерят сили по история и математика

Кандидат-студентите мерят сили по история и математика
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Кандидат-студентите днес (20 юни) ще мерят сили по история на България и математика I. С тези изпити продължава втората кандидатстудентска сесия за учебната 2015/2016 г. на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Изпитът по История на България започна в 9:00 ч., а този по математика е от 14:00 ч.

В 9:00 часа в 65-та аудитория на Ректората на СУ Емона Дамянова от София изтегли двете теми, от които ще избират явилите се на изпита по история на България. От подготвените от изпитната комисия 17 теми бяха изтеглени:
„Залезът на ранносредновековното Българско царство (927-1018)“ и „Възстановяване на българската държава“ (1878-1879).
Кандидат-студентите, които са подали заявления за явяване на изпита днес, са 965. Доц. Милена Стефанова, заместник-ректор на Софийския университет, поздрави кандидат-студентите, пожела им успех и наесен да се поздравят като първокурсници на най-старото висше училище.

Писменият изпит по История на България се състои в развиване на тема по даден исторически проблем. Времетраенето на изпита е 4 астрономически часа. Предложената изпитна програма е съставена въз основа на учебното съдържание по История на България за XI клас на СОУ - задължителна подготовка. В нея са включени основни проблеми, които са обединени в тематични кръгове и се отнасят до развитието на българската държава и на българското общество във времето от края на VII до средата на XX в.

Основни цели на изпита: да провери историческите знания на кандидат-студентите, предвидени в държавните образователни изисквания за първо равнище; да провери уменията на кандидат-студентите за създаване на аргументиран текст по определен проблем; да провери нивото на владеене на книжовния български език, доколкото това е условие за създаване на правилен текст.

Изпитът по математика I е писмен и се състои в решаване на осем задачи. При решаването на задачите се използват знания от различни теми на програмата по математика за задължителна подготовка. Всеки кандидат-студент трябва да се стреми да изложи решенията на задачите от изпита пълно, кратко и ясно, като се използва въведената в училище математическа символика. Необходимо е решението на всяка задача да съдържа кратки обосновки и обяснения за означенията и въз основа на кои теореми, аксиоми или определения са извършени съответните доказателства, пресмятания, построения и изводи. Решаването на задачите не предполага използването на помощни изчислителни средства. При провеждането на изпита се допуска използването на химикалки (пишещи синьо), черен молив, линийка, триъгълник, пергел и гума. Не се разрешава ползването на калкулатори, електронни бележници и портативни компютри.

Единственото разрешено помагало по време на изпита е Справочник по математика за кандидат-студенти, издаден от Факултета по математика и информатика на СУ "Св. Климент Охридски" не по-рано от 2007 г. (с червена корица).

Времето за провеждане на изпита е 4 часа.

 

#изпит #история #математика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници