Хиляди гърци поискаха оставане в ЕС (СНИМКИ)

Хиляди гърци поискаха оставане в ЕС (СНИМКИ)
Снимки: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Хиляди гърци се събраха в четвъртък вечер в центъра на гръцката столица Атина, за да изразят своята подкрепа за "оставането на страната в Европа". Демонстрантите призоваха правителството да направи всичко за постигане на споразумение с международните кредитори и Гърция да остане в еврозоната. Сред присъстващите имаше депутати от няколко политическия формации, включително и от левицата и от десницата.

Множеството надуваше свирки, с цел да "събуди гръцките граждани" и да осъзнаят опасностите, пред които ще бъдат изправени, ако правителството в Атина не постигне споразумение с международните кредитори и страната напусне еврозоната. 

Припомняме, че на снощната среща в Люксембург така и не бе постигнато споразумение между Гърция и нейните кредитори от МВФ и ЕС. 

Според експерти, ако Гърция излезе от ЕС, основният пострадал при такъв развой ще бъде Гърция. Много от банките ще застанат на ръба на банкрута, а дългът, който страната ще трябва да продължи да изплаща към кредиторите си, ще нарасне, защото ще ги връщат с нова валута, тяхната национална- драхмата.

Затова основната цел, както на европейската общност, така и на самата Гърция е да остане в Еврозоната. Но дали това ще стане така, в крайна сметка ще се разбере в края на месеца, когато страната трябва да изплати милиард и 600 милиона евро на Европейската централна банка, МВФ и Европейската комисия. 

Преговорите обаче продължават с нова среща на лидерите от Еврозоната в понеделник.

#Гърция #Атина #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници