Усмивка за Георги Парцалев

Усмивка за Георги Парцалев
Георги Парцалев - чичо Манчо в "С деца на море"
A A+ A++ A

Отбелязваме 90 години от рождението на големия артист Георги Парцалев, който накара поколения българи да се усмихват.

Парцалев спечели завинаги сърцата на зрителите с блестящите си роли в „Чичовци”, „Смъртта на Тарелкин”, „Големанов”, „Михаил Мишкоед” и във филми като „Любимец 13”, „Сиромашко лято” и „С деца на море”.

Освен голям актьор, Парцалев бе и голям човек. Негови колеги го описват като бохем, честен човек и интелигентен събеседник. Любимото му заведение било несъществуващият вече унгарски ресторант до Сатирата, после барът на хотел “София” и като откриват “Шератон” – това става любимото му място. Живял на таван под наем с много книги. Бил и запален колекционер на антики, икони, ретромебели, стари бижута.

Парцалев е роден в град Левски на 16 юни 1925 година. Завършва гимназията в Плевен, след което учи медицина в Софийския университет. През 1956 г. започва работа в Сатиричния театър, а през 1958 г. идва първата му роля в киното — в „Любимец 13“. Свързван с пътуващите в края на 1950-те и през 1960-те т.нар. „естрадно-сатирични” концерти, постепенно се превръща в живата легенда на българската комедия с незабравимото си участие в „Привързаният балон” (1967), „Кит”, „Петимата от Моби Дик” (1970), „С деца на море” (1972), „Сиромашко лято” (1973), „Баща ми бояджията” (1974), „Два диоптра далекогледство” (1976), „13-тата годеница на принца” (1987). Голямата му професионална мечта да се превъплъти в образа на Дон Кихот, така и не се сбъдва.

Умира на 64 години в София на 31 октомври 1989 г. от левкемия.

Георги Парцалев не е забравен. Вчера с водосвет и молитва официално беше открито след основен ремонт читалище "Георги Парцалев 1901" в първия ден на Празници на изкуствата „Парцалев 2015" в Левски.

Домът на хумора и сатирата в Габрово ще почете Парцалев с филмите "Кит", "С деца на море" и "Петимата от Моби Дик". Ще има среща с актьора Звезделин Минков, познат като имитатор на Георги Парцалев, Григор Вачков, Петър Слабаков и други.

„С деца на море” бе излъчен в Американския център на Столична библиотека.

#Георги Парцалев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници