Мултиплексите – новото лице на корупцията?

Мултиплексите – новото лице на корупцията?
A A+ A++ A

Е, подозренията ни най-накрая са (почти) официално потвърдени – България няма да отменя проведените вече конкурси за мултиплекс оператори.

Въпреки натиска от Брюксел.

„Доколкото ни е известно, изискване (от ЕК) за отмяна на проведените конкурси не е налице“, каза Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) в отговор на въпросите на „Капитал Daily“.

За съжаление отговорите също така показват, че правителството не е наясно какви стъпки трябва да предприеме, за да гарантира открит и недискриминационен достъп до пазара на наземно цифрово радиоразпръскване (т.нар. мултиплекси), какъвто Брюксел изисква.

Има нещо обаче, което Брюксел каза достатъчно ясно, така че всички да разберат – конкурсите за избор на фирми, които да изградят платформите за цифрово разпространение на радио- и телевизионни програми, са се провели необективно и непрозрачно, в нарушение на европейските правила.

Правителството има два месеца - до 22 май, да съобщи на Брюксел как възнамерява да сложи ред в къщата си. В противен случай казусът може да бъде отнесен към Съда на ЕС за налагане на тежка глоба на стойност до 200 000 евро на ден.

Правителството обаче изобщо не изглежда уплашено от задаващата се заплаха. Ето какво казва Министерството на транспорта в отговор на въпросите на „Капитал Daily“.

„В Брюксел са наясно, че това може да доведе до предявяване на претенции спрямо държавата за пропуснати ползи (от страна на спечелилите две компании), което едва ли е по-добър сценарий в сравнение със санкции от Брюксел.“

Звучи ли това сякаш правителството е твърдо решено да защитава интересите на зрителите и ценностите на прозрачния бизнес?

На мен лично не ми изглежда така.

Звучи ли това сякаш правителството ще предпочете да хвърли прах в очите на Брюксел и да запази непокътнати нечистоплътните връзки между власт, бизнес и медии, които така прилежно бяха изградени от предишното правителство на тройната коалиция?

Уви, май натам вървят нещата.

През май миналата година Европейската комисия обяви, че започва процедура срещу България заради конкурсите за мултиплексите, проведени през 2009. Това се случи, след като австрийската компания ORS подаде сигнал за нарушения на общоевропейските норми в ЕК.

Изискванията на търговете всъщност направиха възможен немислим за европейска страна монопол – всички фирми, на които бяха поверени мултиплексите, се оказаха свързани по един или друг начин със собственика на КТБ. А очакванията, че правителството на Бойко Борисов ще сложи край на това кръвосмешение, се оказаха напразни.

Сега правителството се хвали, че новата тръжна процедура за разпределение на спектъра ще позволи участието на фирми като австрийската компания ORS, която има дял в обществената телевизия в Австрия ORF. При предишните търгове тя отпадна заради изискването кандидатите да нямат телевизионна дейност в чужбина.

Експертите обаче са категорични, че новата процедура е просто опит да се хвърли прах в очите на Брюксел.

Според тях седмият мултиплекс ще е просто сбор от честоти, а притежателят му ще се окаже в много по-неизгодна позиция в сравнение с „Хану Про“ и „Тауърком“, които вече лапнаха лъвския дял от пазара.

С две думи – дори това да е най-прозрачният конкурс, едва ли някой ще прояви интерес.

Как тогава да не пишат чуждите издания, че корупцията продължава да задушава България и да отблъсква така нужните инвеститори?

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници