Изписаха 29-годишния българин, пострадал при взрива в Анево

Изписаха 29-годишния българин, пострадал при взрива в Анево
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Изписаха 29-годишния българин, който бе приет в УМБАЛ "Свети Георги" след като пострада при взрива на полигона на ВМЗ-Сопот в село Анево. Мъжът бе докаран в болницата с множество рани на двете ръце и раменете и бе настанен за лечение във Втора хирургична клиника.

"Пациентът е изписан е в много добро общо състояние", съобщиха от здравното заведение.

Вторият български гражданин, който пострада при същия инцидент, първоначално бе настанен в КАИЛ, а след операция по повод прекъсната артерия на единия крак - прехвърлен в Клиниката по съдова хирургия, продължава да се лекува.

Той също се намира в добро общо състояние, като в момента се раздвижва от рехабилитатори, подчертаха дежурните лекари от Университетската болница в Пловдив.

От лечебното заведение припомниха, че двамата американски граждани, които пострадаха при взрива на полигона на ВМЗ-Сопот в село Анево и бяха приети в Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив, бяха транспортирани в чужбина в понеделник (8 юни).

На 6 юни американски гражданин стана жертва на некачествен боеприпас, който избухна по време на стрелба с гранатомет на полигона Анево. Трагедията се е разиграла около 11:30 часа, когато при планови експериментални стрелби боеприпасът се е взривил. Той е произведен във ВМЗ-Сопот през 1984 г., а преди 4-5 години е закупен от фирма "Алгънс".

При инцидента бяха ранени още двама чужденци – американец и канадец - и двама българи. Единият от българите е преводач. Започна разследване на причините, довели до тежкия инцидент. Министърът на икономиката Божидар Лукарски заяви, че причините за инцидента са изцяло свързани с частната фирма. "Единствената връзка на ВМЗ-Сопот е отдаденият полигон в Анево, за което има сключен договор с "Алгънс" с всички необходими заверки", уточни Лукарски.

Полигонът Анево е разположен недалеч от Иганово, където неотдавна също имаше експлозии.

Взривът избухна броени дни след като дългогодишният изпълнителен директор на ВМЗ-Сопот Иван Стоенчев бе освободен от поста си с решение на Съвета на директорите, а на негово място директор стана Богдан Богданов от ГЕРБ.

#Анево #българин #изписан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници