Миньорите готови пак да стачкуват заради задълженията на ТЕЦ-овете

Миньорите готови пак да стачкуват заради задълженията на ТЕЦ-овете
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Миньорските синдикати са в стачна готовност, заради липсата на средства за нормалната работа на мини "Марица-Изток", заяви председателят на миньорската федерация към КТ "Подкрепа" Владимир Топалов, съобщава БНР.

Трите ТЕЦ-а от Маришкия басейн дължат на мините около 330 милиона лева. Синдикатите са изпратили декларация до Комисията за енергийно и водно регулиране и енергийното министерство.

Владимир Топалов присъства на общественото обсъждане на цените на парното и топлата вода. Според него, при така определените от енергийния регулатор цени, топлофикациите могат да изпаднат в тежка ситуация, а някои от по-малките, като в Габрово и Разград, дори да фалират.

 „Ако трябва да посоча конкретни примери според нас първите ще са „Топлофикация-Габрово“ и „Топлофикация Разград“, тъй като те са малки топлофикации и трудно могат да отговорят и да оперират на базата на това, което се изисква от тях и съгласно закона и ситуацията, в която се намираме. Аз не бих искал да упреквам Комисията за енергийно и водно регулиране, че тя е виновна за всичко, но като регулатор на тези цени се вижда, че като че ли липсва комуникацията с другите органи като Министерството на енергетиката и законодателните промени не са стиковани и това ще породи фалита на определени дружества“, коментира той, цитиран от агенция "Фокус".

„Ясно е, че жителите на Габрово и Разград не са виновни, че са се родили там, но те ще понесат всички несгоди от това, което се случва“, добави Топалов. Според него трябва да има ясно разграничение, когато се обсъждат топлофикационните дружества и всички останали дружества.

„Изпълнявайки социалната функция, която имат топлофикационните дружества, една част от тях са вързани с производството на въглища в страната ни и ние смятаме, че към местния добив, местните производители трябва да получат малко по-особено внимание и значение, тъй като това са български граждани, които работят в тези мини и допринасят за жизнения стандарт в страната ни.

#миньори #стачка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници