КЕВР: Цените на тока се определят от интереса на народа

КЕВР: Цените на тока се определят от интереса на народа
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Ако оставим 19 лв. за бизнеса, за гражданите ще трябва да поскъпне токът със 17% за българските граждани. Под подобно решение аз няма да се подпиша. Ние се водим от интереса на народа – това беше водещо при вземане на решението ни", заяви шефът на КЕВР Иван Иванов в сутрешния блок на бТВ в сряда.

Той е категоричен, че поскъпването е справедливо - за потребителите на ЧЕЗ цената  на тока ще се повиши от 1 юли с около 1.6%, с 1.4% за ЕВН. Единствено за Енерго-Про, поради характера на мрежата и намалялото население в Североизточна България ще е над 3%.

"Отчитаме, че НЕК трябва да се укрепи, на второ място подготвяме въвеждане на електроенергийния пазар на енергийна борса и на трето място ние се стремим да въведем справедливост в цената на тока. Иванов се аргументира, като поясни, че до 30 юни промишлени и търговски обекти плащат добавка задължения към обществото от 19 лв., а гражданите, които са на регулирания пазар, плащат 50 лв. Именно заради справедливост ние въвеждаме обща добавка за обществото в размер от 40 лв.", каза Иванов.

След 1 януари, когато се въведе борсата, където ще има единна ставка по отношение на обществото. По предложението на икономическия министър Божидар Лукарски да се намали таксата за износ, Иванов го препрати към парламента да промени закона. Лукарски да се обърне към своята работна група, която да промени наредбата за определяне на енергоемкия бизнес. До момента никой политик не е оказал натиск върху мен, коментира Иванов по повод заканите на Лукарски да проведе сериозни разговори с председателя на КЕВР. Експертите на КЕВР отлично си свършиха работа и след 1 месец изчисления предложиха тези увеличения на цените на тока, подчерта той.

Енергийната борса, която ще бъде въведена с норвежката енергийна борса, ще бъде въведена първоначално за бизнеса. Те ще могат да се сключват търговски договори за 6 месеца или година. За да бъдат запазени потребителите, ще бъде запазен резервираният сегмент. 

„Конкуренцията ражда по-добро качество и по-ниски цени”, добави още Иван Иванов.

#ток #КЕВР #Иван Иванов #Божидар Лукарски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници