Рамо до рамо с Монголия ще търсим произхода на прабългарите

Рамо до рамо с Монголия ще търсим произхода на прабългарите
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Рамо до рамо с Монголия ще търсим произхода на прабългарите. Това стана ясно, след началото на археологическото лято на Перперикон.

Освен че ще продължи с разкриването на целия Акропол от светилището, тази година екипът на проф. Николай Овчаров започна проучване и на произхода на прабългарите. Анализите ще се провеждат съвместно с Монголия, съобщава Нова телевизия.

Скални рисунки от Перперикон и земите около българо-гръцката граница посочват нови данни за произхода на прабългарите. Това не са нови открития, но тепърва ще се търси връзката с подобни изображения в Монголия.

„Тези рисунки са една традиция, която е донесена от прародината на прабългарите в Централна Азия. Тя е свързана с древни вярвания към Тангра, към Умай,  към други божества, с шаманизма в някаква степен и именно затова е толкова важно да се направи това съвместно изследване с Монголия”, заяви проф. Николай Овчаров.

Очаква се финансирането да дойде именно от Монголия. Иначе разкопките на Перперикон от вчера вървят с пълна пара и още в първите часове резултатите бяха налице.
Археолозите откриха статуя, за която предполагат, че е от 3 век. А точно подобни находки правят Перперикон ценен за туристите.

Годишно през Перперикон минават около 100 000 души. Въпреки двойното повишаване на таксите от 3 на 6 лева, потокът не спира.

#произход #Монголия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници