Взривът в Анево е инцидент, твърди окръжният прокурор на Пловдив

Взривът в Анево е инцидент, твърди окръжният прокурор на Пловдив
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Взривът в Анево е инцидент. Това твърди окръжният прокурор на Пловдив-Румен Попов, съобщава БГНЕС.

"Няма данни за умисъл, със сигурност взривът в Анево е инцидент", посочи Попов. По думите му чуждият гражданин, който е загинал, е зареждал гранатата.

"Касае се за инцидент при експериментална стрелба с гранатомет. Вследствие на този инцидент, въз основа, на който е образувано и досъдебно производство по чл. 123 от НК, е починал един чужд гражданин. Други двама чужди граждани също са в болница, единият, от които е в тежко и критично състояние", заяви още Попов.

Той обясни, че чуждите граждани са цивилни с американски паспорти и категорично не са търговци на оръжия. "Те са представители на друго дружество. Били са във ВМЗ-Сопот, защото с договор с ВМЗ-Сопот са имали възможност да участват в изпитанията на тези гранати. Целта на изпитанията е била обучителна. Обучителите са били квалифицирани и са от ВМЗ. Единият българин е преводач, а другият е инструктор и е ранен", поясни той.

Попов коментира, че по първоначални данни инцидентът е станал при зареждане на гранатата в гранатомета и е предизвикан взрив. "Няма данни за умисъл, със сигурност говорим за инцидент. Тепърва установяваме дали са спазени всички изисквания по съхранението и използването на тази граната и гранатомета. Собственикът на фирмата, наела полигона, се разпитва. Този полигон е точно за това - да се изпитват различни видове боеприпаси, каквато е и гранатата", добави Румен Попов.

Областният управител на Пловдив-Розалин Петков успокои, че за населението няма никаква опасност. "Инцидентът е единичен така, че населението трябва да е спокойно. В момента инспекцията по труда е в полигона", добави той.

При взрива на полигона в сопотското село загина един човек - американец. Ранени са други четирима, двама - чужденци. Пострадалите са настанени за лечение в Университетска болница "Свети Георги" в Пловдив.

Най-тежко пострадал е американец с липсваща дясна длан, с пневмоторакс, разкъсни-контузни рани в областта на корема и гърдите и фрактури на черепа. Той е с опасност за живота му. Състоянието му е тежко и нестабилно.

Вторият пострадал е канадски гражданин. Той е на средна възраст. Раненият е в сравнително добро общо състояние с контузии в дясното рамо и сухожилието на дясното ходило.

В болницата са настанени и двама българи – млади мъже. Единият е с множество разкъсвания в колената на двата крака, а другият - с контузни рани в ръцете и главата. Двамата са в стабилно общо състояние.

Полигонът Анево е разположен недалеч от Иганово, където неотдавна също имаше експлозии. Взривът избухна броени дни след като дългогодишният изпълнителен директор на ВМЗ-Сопот Иван Стоенчев бе освободен от поста си с решение на Съвета на директорите.

 

#Анево #взрив

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници