Лекари се борят за живота на най-тежко ранения американец при взрива в Анево

Лекари се борят за живота на най-тежко ранения американец при взрива в Анево
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Екип от специалисти се бори за живота на най-тежко пострадалия след инцидента на полигона на ВМЗ край Анево мъж, който е американец. Пациентът в момента е в операция. От здравното заведение коментираха, че той е в изключително тъжко състояние.

Осигурен е спешен коридор от лекари от различни отделения, за да мога да поемат евентуално и останалите ранени, допълва в. "24 часа".

При взрива на полигона в сопотското село загина един човек, също американец. Ранени са други четирима, двама - чужденци. Инцидентът се е случил малко преди 12:00 ч. по време на военно изпитание, където се извършват изпитания и се унищожават бракувани боеприпаси. Трагедията е станала при планирани експериментални стрелби с гранатомет, съобщиха от прокуратурата.

На мястото на инцидента се намира окръжният прокурор на Пловдив и екип от следователи от Следствения отдел на ОП - Пловдив. По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров на място е изпратен и дежурният мобилен екип от НСлС.



Инцидентът коментира министърът на икономиката Божидар Лукарски. По думите му единственото общо между инцидента в Анево и ВМЗ-Сопот е полигонът, който се е ползвал.

„Полигонът се ползва от частна фирма по договор, който е сключен наскоро, с всички необходими заверки, от фирма „Outguns”. Боеприпасът, който се е взривил и е причинил инцидента, е бил некачествен и е собственост на фирмата. Той е произведен през 1984 г. от ВМЗ-Сопот и преди 4-5 години е продаден на фирмата”, обясни Лукарски, цитиран от агенция "Фокус".

Той подчерта, че причината за инцидента е свързана изцяло с частни фирми.

„Инструкторът, който е бил там и е леко ранен по договор, е човек от частна фирма “Arcos”. Единственото общо, което има ВМЗ-Сопот с този случай е полигонът, на който се провеждат ученията”, отбеляза министърът на икономиката. Той уточни, че Румяна Бъчварова пътува към мястото на инцидента, тъй като случаят касае МВР. „На място са новият технически директор на завода, областният управител, кметът на Карлово, членовете на Съвета на директорите във ВМЗ-Сопот. Поддържам непрекъсната връзка с тях”, каза още Лукарски.

Военният полигон, където е станала трагедията, се намира недалеч от Иганово, където неотдавна също имаше експлозии. Експлозията избухна броени дни след като дългогодишният изпълнителен директор на ВМЗ-Сопот Иван Стоенчев бе освободен от поста си с решение на Съвета на директорите.

#Анево #взрив #ВМЗ-Сопот

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници