Над 5 часа преговори между Ципрас и Юнкер не доведоха до резултат

Над 5 часа преговори между Ципрас и Юнкер не доведоха до резултат
Снимки: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

След 5 часа преговори с шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че правителството няма да приеме последните предложения на кредиторите, ЕС и Международният валутен фонд (МВФ). Това предадоха световните информационни агенции.

По думите му, трябва да се разбере, че през последните 5 години гръцкият народ е страдал много и трябва да се спре с игрите на негов гръб. Това е заявил той на среща с министрите си на връщане от Брюксел, съобщиха източници, пожелали анонимност.

След срещата Ципрас обясни, че има сближаване на позициите и двете страни са успели да се договорят по някои аспекти, но остават различия по ключови въпроси. Гръцкият премиер обясни, че кредиторите са поискали да бъдат отменени добавките към пенсиите и да бъде повишен ДДС върху енергията. Кредиторите предлагат страната да започне да намалява пенсиите още през юли. Това трябва да спести между 0,25% и 0,50% от БВП до края на тази година и още 1% от БВП през 2016 г. “Разбира се, ние отхвърлихме това”, посочи Ципрас.

Ципрас дойде на власт със заканата да предоговори дълга с кредиторите и да спре строгите икономии и въпреки известните отстъпки, които се съгласи да направи, не отстъпва от основните си позиции. По-радикални представители на управляващите от СИРИЗА дори заявиха, че излизането на страната от еврозоната няма да е изключено.

По-рано председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че ЕС може да отпусне 35 милиарда евро на Гърция като финансова помощ до 2020 година.

Гърция трябва да получи пари, за да може да погаси вноска (330 милиона долара) по дълга пред Международния валутен фонд в петък или има опасност от изпадане в неплатежоспособност. Липсата на споразумение доведе до спад на водещия индекс на Атинската фондова борса. Преди обед в четвъртък Athex се понижи с 2.58% до 816.61 пункта. 

Стана ясно обаче, че Гърция е поискала отсрочка за плащането и възможност да плати накуп следващите вноски до 30 юни.

В петък ще се проведе поредна среща на премиера Ципрас и Тройката.

#Гърция #Алексис Ципрас #ЕК #Атина #Жан-Клод Юнкер #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници