Гърмен очаква да събере 10 000 на протест в Деня на Ботев

Гърмен очаква да събере 10 000 на протест в Деня на Ботев
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Гърмен очаква 10 000 души на шествие, което се организира във вторник в Деня на Ботев.

„Утре планираме мирен протест-шествие срещу тези, които не спазват законите в страната и живеят на наш гръб. А на наш гръб живеят в тези гета, където карат автомобили за около 10 000 лева, а се водят социално слаби и източват държавата. Тези, за които ни казват, че ги интегрират, а те нахлуват с брадви, с бухалки. Очакваме на 2 юни да дойдат около 10 000 човека от цялата страна. Нямам информация за футболни агитки. Това са граждани, които са съпричастни, защото проблемът не е само в Гърмен, а в цяла България. Те извършват безчинства, крадат, убиват. Утре сме от 12:00 ч. на обяд след сирената за Христо Ботев и започва нашият мирен протест. Отиваме в посока Марчево, ще се спрем на мястото, където беше мелето, където нападнаха наши съселяни с брадви. Ще обясним на всички пристигнали какво се е случвало през годините. Търпели сме, били сме толерантни, но вече чашата преля и държавата трябва да се вземе в ръце", обясни Иван Байрактаров, който е един от организаторите на протеста, пред "Дарик".

Футболни фенове също се стягат за шествието в Гърмен. Димитър Ангелов - Дучето, който ръководи една от агитките на ЦСКА, заяви, че отиват там като граждани, а не като футболни фенове.

По-рано през деня бе съобщено, че ромите получават правото да узаконят имотите си. От понеделник всеки жител на ромската махала може да закупи парцел на цена от 1,10 лв. за кв. м. Представители на дирекция "Национален строителен контрол", ЧЕЗ и дирекция "Социално подпомагане" започнаха съвместни проверки в махалата. Специален щаб, създаден по разпореждане на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова търси подходяща сграда за временно настаняване на останалите без жилища ромски семейства.

В неделя първите незаконно построени къщи в ромския квартал "Кремиковци" край Гърмен бяха съборени доброволно от собствениците им. Ромите твърдят, че 500 души, което е над 70 на сто от живеещите там, вече са напуснали страната, за да търсят прехрана в Гърция.

#Гърмен #протест #Иван Байрактаров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници