Флашмоб показа колко е важна хидратацията зад волана (СНИМКИ)

Флашмоб показа колко е важна хидратацията зад волана (СНИМКИ)
Снимки: Сдружение „Аз обичам водата"
A A+ A++ A

Атрактивен флашмоб срещу Народното събрание показа важността от това да си хидратиран зад волана. На Деня на детето акробати насочиха вниманието на шофьорите към значението на водата и им предоставиха по бутилка „хидратация“. 

В понеделник над 5000 автомобила в София осъмнаха с второ кормило, съдържащо полезни съвети и факти за хидратацията по време на път. 

Бутилка вода и полезна информация със съвети как да приемат повече вода по време на път получиха и клиентите на услугата „Пътна помощ“ и шофьорите, минали през пунктовете за Годишен технически преглед на Съюза на българските автомобилисти. Акцията е част от партньорството на СБА с кампанията Н2Обичам.

Данните на МВР за периода 1990-2014 г. показват, че у нас най-много ПТП с фатален изход се случват в топлите месеци от годината, а пострадалите най-често са в активна възраст (от 25 до 64 год.)

„Добрата хидратация е един от факторите за добра концентрация, особено през летния сезон, затова призоваваме шофьорите да обърнат сериозно внимание дали приемат достатъчно вода, докато са зад волана“, каза председателят на СБА инж. Емил Панчев. „Към настоящия момент грешки на шофьорите са основната причина за инцидентите на пътя и се надяваме информацията да стигне до колкото се може повече шофьори“, допълни той.

Дори и леката дехидратация – в рамките на 1-2%, причинява симптоми като главоболие, умора, сънливост и понижена концентрация, което е особено тревожно при шофиране. Наскоро британско научно проучване1 констатира, че дехидратираните шофьори са толкова опасни, колкото и тези с 0,8 промила алкохол в кръвта – т.е. причиняват еднакъв брой ПТП.

„Акцията ни, насочена към шофьорите, неслучайно стартира на Международния ден за закрила на детето, когато по традиция се обръща голямо внимание на безопасното шофиране. Консумацията на вода по време на път е задължителна, особено през по-топлите летни месеци, когато се пътува интензивно“, сподели Антоанета Салфидж, председател на Сдружението „Аз обичам водата“.

#хидратация #вода #шофьори #път #волан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници