Цачева: Независимост на съдиите е oсновната цел на реформата в съдебната система

Цачева: Независимост на съдиите е oсновната цел на реформата в съдебната система
A A+ A++ A

Независимост на съдиите по политическа и по икономическа линия е основната цел на реформата в съдебната система и разделянето на Висшия съдебен съвет, обясни пред "Фокус" председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Това е една от темите, по които европейските институции имат най-много критики и препоръки към нас, припомни тя.

„По отношение ефективността и отчетността на прокуратурата има изрична препоръка от страна на европейските институции, че е неприемливо общ колегиален орган, какъвто е Висшия съдебен съвет, да кадрува, да следи израстването и дисциплинарните наказания на съдиите и прокурорите и следователите от друга страна, които като институции имат различна структура на действие, различни са правомощията им. Смятаме, че по този начин ще се постигне по-близо работата на ВСС до съответно магистратите съдии и магистратите прокурори“, посочи Цачева.

Много важен е начинът, по който се предлага да се излъчват представителите от съдебната система, респективно от прокурорите и следователите, продължи тя. Въведен е принципът „един магистрат – един глас“, което означава пряк избор на представителите от съдийската квота и пряк избор за представителите от прокуратурата и следствието.

По този начин всеки магистрат, без значение от йерархичната структура, ще има възможност пряко, с гласа си, да излъчи определените по конституция членове във ВСС, обясни Цачева.

#реформа #съдебната власт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници