Местан: Първопричина за напрежението в ромските квартали е социалното им изключване

Местан: Първопричина за напрежението в ромските квартали е социалното им изключване
A A+ A++ A

Първопричината за напрежението в ромските квартали е в социалното изключване на ромската общност, каза от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви Местан. Престъпността не е етнически, а социален феномен, решаването на който минава през включване, интеграция и образование, обясни той.

В декларация от името на своята парламентарна група по повод събитията в Гърмен лидерът отбеляза:

"Напрежението в Гърмен извежда на преден план един системен и хроничен проблем на българското общество. Политическата отговорност предполага не да се ангажираме с коментар на последствията, а с първопричината за появата на подобни конфликти", каза лидерът на ДПС.

Парламентарната група на ДПС застъпва разбирането, че първопричината за напрежението в ромските квартали е в социалното изключване на ромската общност, посочи Местан. "Всичко произтича от социалното изключване на тази общност", категоричен бе той.

Правилното дефиниране на първопричината ще ни подскаже и отговорната държавна позиция за преодоляване, а това е интеграция, това е включване, добави той. Според ДПС казусът "Гърмен", а преди това казусът "Катуница" показва, че това е много важен проблем и обща политическа и партийна отговорност, но проблемът сам по себе си не е оцветен партийно. Няма нищо по-безотговорно от популисткото направление на Патриотичния фронт и Реформаторския блок, че едва ли не проблемите са генерирани в Гърмен, защото тази община се управлява от ДПС, коментира Местан.

"Ако е така, как ще обясните огромния конфликт, на който станахме свидетели в Катуница - там кметът не е от ДПС. Има и други примери за огнища на напрежение в редица други места, където не управлява ДПС", посочи той. Според ДПС е необходима целенасочена политика за интеграция, а няма друга по-добра интеграция от образованието. "Когато поставяме въпроса за равенството пред закона трябва да имаме съзнанието, че равенството пред закона не може да се поставя избирателно. Това означава държавата освен да изисква еднакво спазване на закона, да гарантира наред с това и еднаквите права. Минимум общите условия, в които да бъдат поставени българските граждани", продължи лидерът на ДПС.

Пример за обратната посока като задължение на държавата, наред с изискването всеки да спазва закона е това, че в закона за Народната просвета има разпоредба, която задължава всички граждани да осигурят на децата си предучилищно образование и престой в детски градини след 4-годишна възраст. "Питам - на колко семейства в квартал "Надежда" в Сливен е осигурен достъп до детска градина? На николко. Гарантира ли българската държава еднаквото прилагане на закона? Не, а това е фундаментално важно", заяви Местан.

Отговорното гражданско поведение е функция на гражданското образование, което се формира в училище, обяви той и попита ще се съгласят ли най-сетне останалите политически сили, че отпадането от училище е проблем на предучилищното образование. Ще решим ли проблема, имаме ли воля или само ще си играем на политика на принципа "дрън-дрън" и ще повтаряме едни и същи клишета за "универсалното зло ДПС", попита Местан.

Според него единствено ДПС предлага национална програма - "Детска градина за всяко българско дете". "През решаването на този проблем ще решим проблема с ранното отпадане на ромите. Образованият ром ще бъде интегриран ром - български гражданин, който ще спазва законите. Изходът от ситуацията не е в обидни изрази като "тази популация", не е в изрази като "паразит" или в определяне на ромите като "изгубеното звено между неандерталеца и хомосапиенс"", категоричен бе Лютви Местан.

Мнозинството и кабинетът дължат отговор ще приемат ли това предложение на ДПС за осигуряване на достъп до детска градина за всяко българско дете, каза Местан. "Нямаме друго решение, няма друго и за феномена "престъпност", защото каквито и усилия да полагате, за да представите престъпността като етнически проблем, тя не е такъв проблем", обяви той. Може би в някои общности това явление се проявява в по-концентриран вид, но това не означава, че явлението е етническо, убедени са в ДПС. "Концентрацията на битови престъпления в определени общности показва, че сме задължени да видим първопричината, а първопричината е социалното изключване. Феноменът е социален, а не етнически и решението трябва да е въпрос на обща политическа воля", заключи Местан.

Източник: БГНЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници