За газовия хъб очакваме 70-80 млрд. газ според шефа на "Булгартрансгаз"

За газовия хъб очакваме 70-80 млрд. газ според шефа на "Булгартрансгаз"
A A+ A++ A

За газовия хъб очакваме 63 млрд. куб. м руски газ, а също и румънски и български от блок “Хан Аспарух”, “Терес” и “Силистар” - общо към 70-80 млрд. Те трябва да вървят нанякъде. Затова полагаме усилия ЕК да включи идеята за газовия хъб в 10-годишния списък на ENTSOG (Европейската мрежа на операторите на преносни системи на газ).

Това обяснява в интервю за "24 часа" изпълнителния директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов.

"Нашите транзитни тръби са за 20 млрд. куб. м, националната мрежа е за 7,5 млрд. куб. м. Сега имаме свободен капацитет. Но ако се съберат тези огромни количества, те трябва да вървят нанякъде. Накъде - естествено, към Централна и Западна Европа. Там са големите консуматори", разсъждава Гегов.

Планираният газопроводът от Варна към Оряхово е транзитна система към Румъния, допълва той. Най-голямата печалба от газа е в транзита, затова се опитваме да защитим нашите интереси като транзитна държава.

Разговорите с руснаците не са прекъснати, продължават на експертно ниво. С румънците има договорка за техния местен добив от Черно море, който е по-напред от нас, да влезе в хъба. Благоприятно за нас обстоятелство е, че налягането в тяхната мрежа е едва 12-16 бара. Единственият вариант да изкарат техен газ и да го продават, е през нашата мрежа.

"Затова концесионерът на голямото им находище в Черно море - OMV, разговаря да използва нашата мрежа за румънския газ. Като добавим и българския местен добив, който очакваме от Черно море, това означава да имаме още един източник, и стават общо 3", обобщава шефът на "Булгартрансгаз".


Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници