И митрополит Гавриил скочи срещу матурата по БЕЛ

И митрополит Гавриил скочи срещу матурата по БЕЛ
A A+ A++ A

Ловчанският митрополит Гавриил окачестви като недопустимо използването на текстове за учението йога в теста на матурата по БЕЛ за зрелостниците.

Владиката, който е председател на културно-просветния отдел към Св. Синод, вижда в това провокация към българското общество. Той ще постави въпроса за обсъждане на заседанията на синодалните митрополити в началото на юни.

Текстът за йога се предлага на зрелостниците няколко месеца, след като министърът категорично отказа религията да бъде включена в кръга на задължителните учебни предмети, сочи Ловчанският митрополит. Той подкрепя студентите богослови, които изпратиха открито писмо до министъра на образованието.

С изненада открихме, че на матурата по Български език и литература е включена вид религиозна пропаганда, пишат студентите. 52 886 зрелостници са принудени да се информират подробно, да осмислят, да възприемат, резюмират и накрая да възпроизвеждат в собствено съчинение основните постулати на религиозното учение, което практически се изявява в системата физически упражнения Йога.
 
Цели 13 въпроса в теста са посветени на Йогата, и то след като преди това на учениците са им дадени два текста с много подробно разяснение на това религиозно учение.
 
При наличието на хиляди теми от различните сфери и стилове на общуване, Министерството на образованието избира да пропагандира сред зрелостниците едно чуждо на българската духовна традиция религиозно учение. Това всичко се случва на фона на категоричния отказ на МОН да въведе Вероучението в учебната програма, каквото е желанието на Българската православна църква, сочат студентите.
 

  

#митрополит #Гавриил #матура #БЕЛ #йога

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници