Престараване: НАП плаши със запор за неплатени данъци

Престараване: НАП плаши със запор за неплатени данъци
A A+ A++ A

НАП изпраща ултиматуми до гражданите, които са декларирали подоходните си данъци за 2014 г. в срока до 30 април, но още не са довнесли дължимата сума. "Платете задължението си в едноседмичен срок", нарежда приходната агенция в писма, изпращани по електронната поща", пише в. "Сега".

"Неплащането на дълга ви ще доведе до процедура по принудително събиране, включително налагането на запор върху възнаграждения или други обезпечения", предупреждават от НАП.

"Данъкът по годишната ви данъчна декларация все още не е внесен по сметката на НАП, въпреки че срокът за това изтече в края на април. Подобно поведение имат по-малко от 6% от данъкоплатците в България", с нотка на възмущение пишат данъчните до "провинилия" се гражданин.

На практика заплахите идват заради 20-ина дни забавяне, и то при положение че човек така или иначе ще си плати за закъснението, защото за всеки ден след 30 април се начисляват лихви.

НАП в случая очевидно се престарава с напомнянето, защото, щом данъкоплатецът е декларирал, че дължи данък, явно няма намерение да се крие, но може би няма възможност да го плати.

2014-та бе втората поред година, в която законът забраняваше на работодателите да удържат авансов данък върху извънтрудовите доходи за последното тримесечие на годината. Това води до довнасяне накуп на по-големи суми и съответно - до забавяния.

Тази година лицата, получаващи дохода, имат право да поискат от работодателя да им удържа авансово данък и за последното тримесечие на годината. В закона не се уточнява краен срок, в който може да се случи това, но трябва да е преди октомври. Искането се отправя в свободна форма, може и устно, уточниха от НАП.

#данък #доходи #НАП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници