34 зрелостници изгонени от матурата заради преписване или мобилни телефони

34 зрелостници изгонени от матурата заради преписване или мобилни телефони
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Общо 34 зрелостници са били изгонени от матурата по български език и литература, а работите им – анулирани. Причината е, че 18 от учениците са хванати да преписват, а 16 са използвали мобилна техника по време на препитването.

Най-много анулирани работи има в област Кърджали – общо 15 - 4 за преписване и 11 за ползване на мобилна техника. В София са анулирани общо 5 – 2 за преписване и 3 за ползване на мобилна техника, в област Русе – 3 за преписване, в област Пловдив и Софийска област по 2 за преписване.

Общо 52 886 ученици са се явили на Държавния зрелостен изпит по български език и литература, съобщиха от Министерството на образование и науката. Завършващият випуск е 58 745 ученици, явилите се 52 886 ученици са 91,72 % от учениците в XII клас.

Днес (20 май) дванадесетокласниците трябваше да пишат върху формулирана темата за създаване на аргументативен текст и интерпретативно съчинение по произведението на Пейо Яворов „Ще бъдеш в бяло“. Матурата за зрелостниците започна в 8:00 часа и ще продължи 4 часа.

Освен нарушения от страна на децата обаче, такива е имало и от страна на квесторите. В резултат на видеонаблюдението са установени нарушения на квестор извън изпитна зала, за което ще му бъде потърсена дисциплинарна отговорност.

Нормалното провеждане на изпита пък в СОУ „Христо Смирненски“, град Септември, е било смутено, след като след началото на ДЗИ, поради авария, електрозахранването е спряно. Със съдействието на кмета на община Септември и след намесата на авариен екип, в рамките на 30 минути, повредата е отстранена и елзахранването е възстановено.
По време на изпита в периода от 8:20 до 8:48 часа в ГХП "Св. Св. Кирил и Методий" – град Пловдив, е имало срив във видеонаблюдението, който е отстранен от фирмата, поддържаща камерите.

Що се отнася до национално външно оценяване по български език и литература в VII клас от 61 207 седмокласници на първи модул на национално външно оценяване са се явили 54 451 ученици. Това прави около 88,96 %. На втори модул са се явили 39 557 ученици – 72,65 % от явилите се на първи модул.

Анулирана е писмената работа на един ученик от град Пловдив поради установен опит за подсказване. Изпитите са протекли без инциденти. Експерти от Министерство на образованието и науката в днешния ден осъществяват контрол в четири области: Софийска област – 1 училище, Благоевград– 1 училище, Кърджали – 11 училища и Смолян – 2 училища.

#матури #дванадесетокласници #изпит #български език и литератува

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници