Седмокласниците творят по разказ на наш емигрант в изпита по БЕЛ

Седмокласниците творят по разказ на наш емигрант в изпита по БЕЛ
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

По вариант "3" от три възможни варианта пишат днес (20 май) седмокласниците на националното външно оценяване по български език и литература. Вариантът беше изтеглен в Министерството на образованието и науката.

Първият модул, който бе с продължителност от 60 минути и е задължителна за всички е тест от 25 въпроса. Максималният брой точки е 65.

Вторият модул е за кандидат-гимназистите. Учениците ще пишат преразказ в рамките на 90 минути. Тази част от изпита носи максимално 35 точки.

Като тема на втория модул се падна разказ на български емигтант. Става въпрос за Мирослав Пенков и произведение от книгата му "На изток от запада“.

Разказът показва историята на двама братовчеди - сръбкиня и българин, които се виждат веднъж годишно.

"Започнах да пиша разказите в На Изток от Запада далеч от дома, като студент в Америка. Отначало България ми липсваше силно, болезнено. Липсваха ми близките хора, дядовото село, реката дето го разсича на две махали. Липсваше ми и Балканът, и морето, заводският хляб и сладките розови домати. Но седнех ли да пиша, Атлантикът в миг пресъхваше, разстоянията се стапяха, липсите запълваха и в писането пак се връщах у дома", разказва авторът на своя сайт.

"Осемте разказа в този сборник рисуват една България, минала и настояща, приказна, абсурдна, тъжна, смешна, луда през погледа на най-обикновени хора – мъже, жени, деца, еничари, комити и хайдути, партизани и кулаци, или пък нашенци в модерно време, едни избрали да останат, а други заминали далеч, макар и само телом", споделя Пенков за своите разкази.

Вариантът с този разказ притесни много родители, които сметнаха, че тази съвременна творба е прекалено трудна за децата им, съобщава в. „Стандарт“. Други пък бяха доволни и изтъкнаха, че учениците ще се справят по-добри при преразказа на нещо, което е много по-близко до българското съвремие.

#седмокласници #изпит #български език и литература #емигрант

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници