Първо Частно Междублоково

Първо Частно Междублоково
A A+ A++ A

Столична община планира да въведе възможността да прехвърля собствеността върху междублоковите пространства на съвестни граждани стопанисвали терена в продължение на 10 години.

За целта ще са необходими регистрирана етажна собственост, решение на общото събрание, домоуправител уведомяващ общината, и едни десет години, в които обитателите на блокове да вършат работата на същата община.

Във формата, в която се очертава, обаче, „подаръкът" обещава да избухне в ръцете на получателя.

Междублоковите пространства ще могат да се застрояват, ще могат да се опъват билбордове, а защо не и циркови шатри?

"Всеки решава в каква среда да живее. Ако за 5 лева сме готови да развалим средата си, да си построим супермаркет или свинарник, това си е наш проблем", казва Петър Диков, главен архитект на София, цитиран от вестник „Сега".

От думите му следва да си извадим заключението, че: а) Столична община е щедра и великодушна, великодушна и щедра, щом ще прехрърля чак право на собственост, и, б) целта на мероприяието наверно е провеждането на серия от прикрити качествени тестове на населението.

За да разберем по-ясно какво ще ни очаква, ако наредбата мине, можем да вземем за пример София и така наречената й градска визия.

И от центъра, и от кварталите на столицата е видно, че където отстъпват регулациите, с тях се изнасят и принципите на естетиката, за да настъпи късогледото и нагло персонално удобство.

Приложението на плана „Диков" в българска среда е обречено да пропадне, защото, нека се обзаложм, ще попадне на хора, твърде готови да действат: а) от корист и б) на инат.

Че няма да се справим - няма да се справим.

Дали обаче, преди да сме тръгнали да пробваме, да не върнем топката в тяхно поле?

Дали да не напомним, че все пак плащаме данъци и такси, и, не, благодаря, не искаме „подаръци".

От нас вноските, от вас подръжката.

Или както казваше Том Ханкс в „Терминалът", keep the change!

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници