ЕК предлага страните-членки да приемат 20 000 бежанци

ЕК предлага страните-членки да приемат 20 000 бежанци
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия предлага през следващите две години страните-членки да приемат 20 000 бежанци и да ги разпределят на територията на континента, предаде Reuters.

„Никоя страна-членка не трябва да бъде оставяна сама да се справя с огромния миграционен натиск“, се казва в съобщение на председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, разпространено след публикуването на предложението. 

Предложенията обаче предвиждат възможност Великобритания, Ирландия и Дания да откажат да приемат бежанци на своя територия.

Разселените ще бъдат разпределяни в страните-членки съгласно квотна система на базата на населението, икономиката и други показатели. Съгласно схемата, ако Великобритания бъде изключена, Германия ще бъде страната, която ще трябва да приеме най-много бежанци, следвана от Франция и Италия. 

През април, след поредното корабокрушение на плавателен съд с мигранти и тяхната смърт в Средиземно море, Европейският съвет се събра извънредно в Брюксел, за да обсъди възможни действия. Срещата бе определена като провал, защото не се постигна съгласие за разпределение на мигрантите в ЕС на основата на "задължителна солидарност" и това остана въпрос на добрата воля на страните от Общността. 

По данни на Евростат за миналата година броят на потърсилите убежище в ЕС е нараснал с 50 процента спрямо 2013 г., като е достигнал 185 хиляди, всеки трети от които е сириец.

#ЕК #бежанци #квота

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"