Лукарски: Не съм съгласен, че ако България влезе в еврозоната, ще е катастрофа

Лукарски: Не съм съгласен, че ако България влезе в еврозоната, ще е катастрофа
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Не съм съгласен със Стив Ханке, че ще е катастрофа, ако България влезе в еврозоната. Това заяви Божидар Лукарски, министър на икономиката в ефира на Би Ти Ви по повод изказването на Стив Ханке, бащата на валутния борд: „Ще е катастрофа, ако влезете в еврозоната, ако въведете еврото“.

Според иконимическия министър Ханке казва нещо малко по-различно, което трябва да се спомене. "Всъщност валутният борд е по-дисциплиниращ от еврозоната”, добави министърът.

"При нас ситуацията е малко по-различна, отколкото в други страни, каквито бяха например прибалтийските републики”, смята Лукарски. По думите му, когато се създаде валутният борд бяхме вързани към немската марка, сега към еврото, а ние така или иначе имаме тази дисциплинираност от еврозоната и тази зависимост от еврото.

Според него има и прости истини, които се забелязват, които се знаят от бизнеса и които биха били добре за България при преминаването в еврозоната.

„Самият факт, че ние не сме икономика, която работи основно за вътрешния пазар, а сме икономика, която се издържа от внос-износ, самата разлика от валутните курсове, от тези комисионни, които фирмите, които внасят и изнасят, правят през транзакцията лев – евро, макар и малки, всъщност на година са повече от милиард", смята Лукарски.

По думите му самият факт, че тези комисионни ще отпаднат, вече е едно олекотяване за бизнеса и вече е една мярка в полза на преминаването в еврозоната.

 Самата разлика от валутните курсове, макар и малки, на година са повече от милиард – при положение че тези комисионни ще отпаднат, е облекчение за бизнеса, коментира Лукарски и допълни, че при влизането в еврозоната българските банки ще могат да получават помощ и финансиране от ЕЦБ.

За първи път има прозрачност и еластичност по отношение на изискванията за кандидатстване на малки и средни фирми за пари по европрограмата „Конкурентоспособност”, коментира Лукарски. Той подчерта, че при одобряването на проектите няма да субективизъм, а ще се работи по обективни критерии.

„Ще има най-широко покритие на бенифициенти. Вратата е толкова широко отворена, че няма поле за дейност на комисионерите. Отнел съм и всяка възможност за комисионни в министерството. Критериите са лесни и достъпни”, каза още министърът.

Лукарски обясни още, че трябва да извървим един дълъг път. „Още от самото начало, когато съставяхме програмата, знаехме, че ще е така и че влизането в еврозоната не е щрак и готово. Трябва да се изпълнят едни определени правила”, заяви той.

За споразумението за Трансантлатическо партньорство за търговия и инвестиции (TTIP) със САЩ Лукарски отбеляза, че основният проблем при него е липсата на достатъчно прозрачност. „Това създава спекули и разкази по картинки, които са далеч от действителността”, отбеляза той.

#Божидар Лукарски #евро #еврозона

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници