Европа призовава за пълно разследване на събитията в Куманово

Европа призовава за пълно разследване на събитията в Куманово
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европа призова за пълно разследване на събитията в Куманово. Еврокомисарят по разширяване Йоханес Хан поиска в Република Македония заяви, че властите и всички политически лидери, като и лидерите на общностите трябва да си сътрудничат, за да възстановят мира.

При вчерашния въоръжен инцидент в района на Куманово загинаха петима полицаи, а други 30 бяха ранени.

"Дълбоко съм загрижен от събитията в региона на град Куманово, както и за загиналите и ранените там. Искам властите и всички политически лидери, като и лидерите на общностите да си сътрудничат, да възстановят мира и да направят пълно разследване на събитията по един напълно законен и прозрачен начин", се казва в съобщението Хан.

"Искам всички фактори да демонстрират въздържаност. Трябва да бъде избегната всякаква ескалация, защото това е в интерес на стабилността на държавата", пише още еврокомисарят по разширяване на ЕС.

Профилът Кумановска ратна зона във Facebook пусна видео и снимки от вчерашните действия на полицията, които продължили до тази сутрин от 5 часа.

Вчера вечерта (9 май) властите бяха обвили, че акцията е приключила. Но според снимките и видеото акцията срещу бандитските остатъци не е била приключила, чували се гърмежи, имало подпалени и изгорени обекти.
Само че нито МВР, нито правителството дадоха информация за мотивите на въоръжената група, за броя на загиналите и ранените, за евентуални цивилни жертви или жертви сред терористите. Според медиите е имало още двама загинали полицаи.

В същото време съпругата на лидера на опозицията в Зорица Заева осъди дезинформациите на проправителствените медии, че тя и Зоран Заев са напуснали страната.

"Позор за правителствените мегафони. В момент, когато наши полицаи загиват, а жителите на Куманово се страхуват да излязат по улиците на града вие излъчвате лъжи за мен и семейството ми. Семейството на Зоран Заев никъде не бяга! Никъде не е изпратено. Ние се намираме в Струмица", написа Заева и призова близките до властта журналисти да отидат в нея дом, чийто адрес посочва.

Съпругата иронично поздравлява близкият до режима на Никола Груевски телевизионен Канал 5 за това, че през вчерашния ден излъчи развлекателно шоу.

На извънредно заседание тази нощ правителството в Скопие обяви днешният и утрешният ден за национален траур в памет на убитите при инцидента край Куманово.

Междувременно Сърбия усили охрана на границата си с Македония. Там са изпратени допълнителни сили на жандармерията и полицията, заяви вътрешният министър Небойша Стефанович.  Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич е разговарял с македонския си колега Никола Попоски.  В разговора с Дачич е осъдил събитията в Куманово.

„Американците ползват всички средства за да свалят правителството на Никола Груевски в Македония”. Това написа в профила си в Туитър лидерът на Сръбската радикална партия Воислав Шешел. Според него антиправителствените протести и престрелката в Куманово са организирани от американците.

#Куманово #Македония #терористи #акция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници