София – столица на 133 години!

София – столица на 133 години!
A A+ A++ A

На 3 април се навършват 133 години, откакто София е столица на България.

С концерти и изложби ще бъде отбелязана 133-тата годишнина, откакто София е столица на България, съобщиха от Столична община.

В 12:00 ч. в градинката пред „Кристал“ ще започне концерт на Софийския духов оркестър. Там ще е разположена и фотографската изложба „Детайли от София“. До 8 април ще могат да се видят фотосите от едноименния конкурс, който се състоя миналата година по инициатива на „Фото Форум“. Снимките представят художествено различни детайли от архитектурата на столицата.

На пешеходния мост зад НДК до 16 април ще могат да се видят фотографии от стара София. Изложбата се казва „София преди Синята зона“ и включва изгледи от над 30 емблематични места в центъра на столицата. Фотографиите показват как са изглеждали те в началото на миналия век и как изглеждат днес.

В 18 ч. в Дома на културата „Красно село“ ще има празничен концерт „София - столица на България“ - „Баловете в Стара София“. Проявата се организира съвместно с Народното читалище „Христо Смирненски - 1945“.

На 22 март (3 април н.ст.) 1879 г. София е обявена за столица на независимата българска държава на заседание на Учредителното събрание в Търново по предложение на проф. Марин Дринов.

Предимствата на София за столичен град, които се изтъкват, са няколко: намира се в центъра на българските земи и заема важно стратегическо положение, издига се на най-важния път на Балканския полуостров, който свързва Европа с Азия; близо до София се намира каменовъглената мина в Перник, която веднага след Освобождението започва да доставя лесно и бързо въглища за индустрията, транспорта и отоплението; около София се простира обширен терен, удобен за разширение на града.

#Освобождението #Перник #Азия #Европа #Балканския полуостров #марин Дринов #Търново #красно село #Дома на културата #НДК #кристал #Столична община #България #столица #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници