Лидерът на "Ислямска държава" бил жив, но парализиран

Лидерът на "Ислямска държава" бил жив, но парализиран
A A+ A++ A

Лидерът на „Ислямска държава“ Абу Бакр ал Багдади остава неспособен да ръководи джихадистката групировка заради сериозни наранявания на гръбнака, пише британският "Гардиан", като се позовава на сведенията от двама лекари, които пътуват до неговото укритие, за да следят за състоянието му.

Изданието опровергава по-раншни съобщения за смъртта на ислямисткия лидер по иракски източници, според които водачите на екстремистите от „Ислямска държава“ в иракския град Мосул са положили клетва за вярност към нов "халиф" - Абу Алaa ал-Афри, след като е била потвърдена смъртта на Абу Бакр ал-Багдади. 

Противоречивите съобщения за състоянието на най-търсения терорист в Близкия Изток идват след близо два месеца неяснота около въздушния удар, при който според съобщенията Багдади е бил ранен, а трима души, пътували с него, убити. Атаката е станала на 128 км западно от Мосул.

Говорителят на Пентагона Стивън Уорън бе категоричен, че ислямисткият лидер не е сред жертвите на нападението.

Сега трима източници, близки до „Ислямска държава“, са потвърдили пред изданието, че нараняванията на Багдади са толкова тежки, че може никога вече да не е в състояние да ръководи организацията. Според тях Багдади е под наблюдението на двама лекари, мъж и жена, които пътуват до неговото укритие в района на Мосул.

Лекарката е от радиологията на главната болница в Мосул, а мъжът е хирург. И двамата медици заедно с целите си фамилии били силни поддръжници на идеите на групировката.

Според източниците синът на лекарката също работел в болницата и се движел въоръжен. Дъщерята на хирурга пък наскоро се омъжила за представител на салафитите и заявила, че ще роди толкова деца, колкото може, за да станат бойци срещу враговете на исляма.

 

 

Лидерът на терористичната групировка „Ислямска държава“ Абу Бакр ал Багдади е убит при въздушен удар на коалицията, потвърдиха представители на групировката в Мосул.

Според източника на иракската информационна агенция "Варадана" ал Багдади е починал в ръцете на своя лекар в сирийския град Ракка, в резултат на сериозни наранявания, получени при американски авиационен удар.

По-рано съобщенията, че лидерът на „Ислямска държава” Абу Бакр ал-Багдади е получил "сериозни наранявания" при въздушен удар в Западен Ирак бяха опровергани от говорителят на Пентагона Стивън Уорън.

Иракски информационни сайтове съобщават, че новият лидер на групировката е Абдуррахман Мустафа Ал Шейхлар, наричан още Абу Ала ал Афри.

Лидерите на екстремистите от „Ислямска държава“ в иракския град Мосул са положили клетва за вярност към нов "халиф" - Абу Алaa ал-Афри, след като е била потвърдена смъртта на Абу Бакр ал-Багдади. - See more at: http://novinite.bg/articles/92113/ID-potvardi-Abu-Bakr-al-Bagdadi-e-ubit#sthash.ZnVvhYLs.dpuf

#Абу Бакр ал Багдади

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино