Експерт: 2,5 млн. души у нас имат нужда от повишаване на квалификацията

Експерт: 2,5 млн. души у нас имат нужда от повишаване на квалификацията
Снимка: Нова
A A+ A++ A

„Работодателите започват да мислят за внос на работна сила, да търсят отвън по-квалифицирана работна сила. Това ще създаде много сериозен проблем”. Това обяви експертът и бивш социален министър Иван Нейков на Международния ден на труда в ефира на Нова телевизия.

По думите му, ако не си променим отношението към квалификацията, работодателите ще започнат да търсят по-високо квалифицирани чужди работници.

„3,2 милиона души са работещите в България, от тях по предварителни разчети поне 2,5 милиона души имат нужда от повишаването на квалификацията, не сме некадърни, но ни остаряват знанията”, обясни Иван Нейков.

Той посочи, че няма как хората с ниска квалификация да имат високи доходи.

„Ако нямаме увеличаване на капацитета на работната сила с високата квалификация, няма да имаме високи заплати", подчерта Нейков.

Той коментира и условията, в които се работи в лечебните заведения у нас и случаите, при които медицински работници работят по 24 часа или дори 36 часа без почивка.

„Максималната продължителност на една работна смяна, която законът допуска е 12 часа. Проблемът не е инцидентен, а е много сериозен. Зад този проблем до голяма степен стои неинформираност на работодателя”, заяви той.

#работодатели #квалификация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници