Икономисти: ТПТИ ще стимулира и българския износ

Икономисти: ТПТИ ще стимулира и българския износ
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Подписването на Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции между Европейския съюз и Америка ще доведе до нарастване на инвестициите от САЩ в България, сочи анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ).

Според икономистите споразумението ЕС - САЩ ще стимулира и българския износ.

То цели да премахне пречките през търговията в редица икономически сектори, за да се увеличи търговския обмен на стоки и услуги между ЕС и САЩ. Преговорите вече обхващат конкретни предложения за редица области на икономиката, включително промишлеността, услугите и селското стопанство.

Основната цел на премахването на бариерите пред търговията е да се даде тласък на икономическия растеж, което пък ще допринесе за създаването на работни места и за постигането на по-ниски цени.

Проучване, проведено от Центъра за изследвания в областта на икономическата политика (CEPR), изчислява, че споразумението ще донесе ползи на ЕС в размер на 119 млрд. евро годишно, а на САЩ – 95 млрд. евро годишно.

Анализатори от Института за пазарна икономика (ИПИ) заявиха на пресконференция, че премахването на митата в търговията между САЩ и ЕС ще донесе преки положителни ефекти за българските износители.

Премахване на митата в търговията между САЩ и страните от ЕС ще донесе преки положителни ефекти за над 50% от износа на България за САЩ, като ефектът ще бъде особено силен за около 40% от износа, който се облага с относително високи мита.

Освен прекия износ на стоки от България за САЩ, при анализа на ефектите от ТПТИ върху износа от България трябва да се отчитат и непреките ефекти по линия на т.нар. вериги на предлагането. 

По оценка на ИПИ, непрекият износ на стоки от България за САЩ посредством такива вериги на предлагането възлиза на около 200 млн. долара. Ако тази сума се добави към стойността на прекия износ на стоки от България за САЩ, който за 2013 г. е около 400 млн. долара, то целият износ на стоки от България за САЩ достига около 600 млн. долара. Към износа на стоки трябва да се добави и износът на услуги за около 300 млн. долара (за 2013 г.). По този начин целият износ на България от САЩ достига около 900 млн. долара или около 1,6 млрд. лева.

В средата на 2013 г. ЕС и САЩ започнаха преговори по т.нар. Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ), като до април 2015 г. бяха проведени девет кръга преговори.

#Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции #ЕС #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници