Защо храната ни прави щастливи?
Днес, в международния ден на усмивката, експертите на Foodpanda разкриват най-интересните причини за връзката между щастието и храната.
Оказва се, че в някои храни се съдържат съединения, за които е установено, че имат ефект върху нашето настроение. За да разберем как храните могат да ни направят щастливи, е важно да разберем
как мозъкът регулира настроението.
Сивото ни вещество използва невротрансмитери като комуникационни сигнали за комуникиране с останалата част от тялото и издаването на определени команди. Същото важи и за поддържането на нашите настроения.
Два вида невротрансмитери са отговорни за нашите настроения: инхибиторни и възбуждащи. Стимулиращи невротрансмитери като норадреналин стимулират нашите тела и умове. Инхибиторни невротрансмитери като
серотонин оказват успокояващо влияние върху съзнанието ни
отчасти като противодействат на ефектите на възбуждащите невротрансмитери.
В крайна сметка, най-добрите настроения са открити, когато има равновесие между тези два вида.
Храните, които подпомагат производството на серотонин, включват
спанак, шоколад и банани.
Спанакът съдържа високи концентрации на фолиева киселина, B-витамини, използвани в процеса на създаване на серотонин.
В бананите има триптофан, аминокиселина, която се превръща в серотонин в мозъка.
Още по темата:
- » Глобално предизвикателство и местни решения: Разхищаваме 68 кг храна годишно на човек от населението
- » 10 храни, които трябва да слагаме на масата поне веднъж седмично
- » Приеха здравната стратегия до 2030 г.