Плевнелиев: Моята България - по-малко зависима от Москва

Плевнелиев: Моята България - по-малко зависима от Москва
Президентът Росен Плевнелиев (вляво) посети Италия по покана на колегата си Джорджо Наполитано (вдясно) в рамките на първата си официална визита в чужбина. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Решението на България да се откаже от АЕЦ „Белене" е много смело, но правилно, заявил президентът Росен Плевнелиев по време на посещението си в Италия по покана на колегата си Джорджо Наполитано в петък.

По време на първата си официална визита от встъпването си в длъжност държавният глава е дал интервю за италианския вестник „Кориере дела сера", публикувано в неделя със заглавие „Моята България ще бъде по-малко зависима от Москва", предаде БНР.

Президентът обяснява, че, още преди да бъде избран е посочил като свои приоритети енергийната ефективност, диверсификацията в енергетиката и либерализацията й.

„Кориере дела сера" коментира, че желанието за диверсифициране на енергийните източници на България е разбираемо.

По думите на президента Росен Плевнелиев трябва да се промени фактът, че страната в момента получава газ по един единствен газопровод от руската компания „Газпром".

„За да стане това, е необходимо стратегическо виждане и концентриране върху качеството, а не само върху количеството и строежа на нови и нови съоръжения за производство на енергия," посочва държавният глава.

Той повтаря тезата си, че пестенето на енергия минава през саниране на старите панелни блокове, в които живеят 2,7 млн българи.

Интервюто на президента завършва с апел към Европейският съюз да подкрепи България в интеграцията й в европейската енергийна мрежа за пренос на природен газ и да не позволи Русия да санкционира България, както се случи по-рано в Украйна.

#Росен Плевнелиев #президент #Президент на България #АЕЦ „Белене" #Джорджо Наполитано #Италия #„Газпром" #диверсификация #Русия #енергийна ефективност #саниране

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници