Европа и трагедиите в Средиземно море (ВИДЕО)

Европа и трагедиите в Средиземно море (ВИДЕО)
A A+ A++ A

Страните в цяла Европа, включително и Великобритания, си затварят очите за гибелта на хиляди имигранти в Средиземно море, пише британският "Индипендънт", като обвинява европейските лидери в невъзможност да се справят с проблема.

В същото време агенциите разпространиха покъртителни видеоматериали от продължаващата спасителната операция край Лампедуза.

98 бежанци са успели да се доберат до италианския бряг. Рано тази сутрин те пристигнаха в Сицилия. Половината са жени и малки деца.

Това е поредният кораб с емигранти, бягащи от войната на изток.

Намаляват обаче надеждите за намиране на оцелели сред трагедията от предишната нощ, при която кораб със стотици имигранти потъна в Средиземно море.

За момента е потвърдена смъртта на 24 души, спасени са 28.

Според един от спасените, на борда е имало не 700, а 950 души. Корабокрушението стана на 70 мили от италианския бряг, близо до остров Лампедуза.

По данни на ООН, най-малко 700 души може да са се удавили. ЕС обяви извънредно заседание на министрите на външните и вътрешните работи с цел обсъждане на кризата, но европейските правителства, включително това на Великобритания далеч не показват признаци, че имат намерение да подновят спасителните мисии в Средиземно море.

„В Средиземно море се случват трагедии и ако ЕС и останалият свят продължат да затварят очите си, ще бъдат най-тежко осъдени, така както бяха осъдени, че са си затворили очите за геноцидите“, заяви премиерът на Малта Джоузеф Мускат.

„Това бедствие показва колко спешно е необходимо възстановяването на спасителните операции в Средиземно море и колко важно е да се установят вдъхващи доверие законни начини да се достигне Европа“, добави ръководителят на агенцията на ООН по бежанците Антонио Гутереш.

#имигранти #Лампедуза #Малта

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »