България договорила 11 млрд. лева по европрограми

България договорила 11 млрд. лева по европрограми
Нямам право да бъда пленен от страхове. Полагаме всички усилия използването на средства да става с необходимото темпо и по най-добрия начин, заяви министър Томислав Дончев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България е договорила 11 млрд. лева от финансирането по европейски програми, което е на обща стойност от 15,6 млрд. лева.

„Това представляват 71% от всички възможни средства," коментира пред БНР министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев.

Той информира, че нетната финансова позиция по евросредствата в момента е над 3,5 млрд. лева - „разлика между това, което България е дала и това, което е получила".

По бумите на Томислав Дончев усилията на правителството и на бенефициентите по европейските програми трябва да са насочени към следващия програмен период, който започва на 1 януари 2014 г.

Той заяви, че се планира да има сериозни промени в политиката на сближаване в Европа.

„Няма как, след като половин Европа се тресе от финансови кризи, да си мислим, че евросредства ще се дават по същите правила. Изчезва ракурсът, където едни пари, вземани от по-богатите, се дават на по-бедните. Политиката по сближаване трябва да се мисли като инструмент за Европа да бъде по-свързана и конкурентоспособна," отбеляза Томислав Дончев.

Той посочи още, че категорично за следващия програмен период средствата ще се ползват за инструмент за по-добра бюджетна дисциплина.

„Ако една държава надхвърли параметрите по бюджетния дефицит, ще й се спират евросредствата," аргументира се Томислав Дончев.

Сред договорените евросредства има и такива за енергийна ефективност.

„Няма как всички мерки да се базират изцяло на публично финансиране. Европейското финансиране трябва да изиграе ролята на стръв, да провокира вниманието на хората да направят това саниране на жилищата си," смята министърът по управление на средствата от ЕС.

Според него кредитите за саниране на жилища биха били покрити в рамките на 2-3 години от спестените разходи за енергия.

„До момента стотици, може би 150-160 публични сгради, са ремонтирани с европейски средства по мерките за енергийната ефективност," съобщи Томислав Дончев.

За земеделската програма министърът по еврофондовете каза, че се отчитат над 32% от средства като разплатени, а близо 54% от средствата са договорени.

„Нямам право да бъда пленен от страхове. Мое задължение е да полагаме всички усилия използването на средства да става с необходимото темпо и по най-добрия начин," завърши министърът.

#Томислав Дончев #България #бенефициенти #европейски програми #саниране #енергийна ефективност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници