Най-старата езикова гимназия у нас има рожден ден

Най-старата езикова гимназия у нас има рожден ден
снимка: Фейсбук/Гимназия за чужди езици Ловеч
A A+ A++ A

Най-старата езикова гимназия в България - „Екзарх Йосиф I“ в Ловеч има рожден ден. Училището отбелязва днес своя празник. Гимназията чества 135 години от създаването на Американски девически колеж в града, чийто наследник е, както и 65 години от откриването си като учебно заведение с преподаване на чужди езици.

Гимназията за чужди езици "Екзарх Йосиф Първи" има дълга история. Тя започва още в далечната 1881 година, когато американският протестантски мисионер Джеймс Чалис основава Американското (основно) девическо училище. Учебното заведение издига и превръща в своя кауза забележителното мото "Просветени, за да просвещават”. По-късно учебното заведение се превръща в прогимназия, а след това в гимназия (Американски колеж) с пансион, закрит през 1948 г.

„Американския девически колеж в Ловеч е закрит през 1948 година, когато се затварят всички езикови училища в страната, но управляващите разбират, че са направили грешка и решават в Ловеч да бъде открита първата езикова гимназия в страната, разказа настоящият директор на училището Радослав Хитов в ефира на БНР. Той цитира и постановлението на Министерския съвет за създаването на училището.

„В сградите на бившата американска девическа гимназия да има три отдела - английски, френски и немски, където да се приемат първоначално до 300 учащи се, като едновременно се открият пет паралелки четвърти клас и три паралелки пети клас. Първите години не е имало конкурсни изпити. Идеята е била да се подготвят кадри за управлението на страната“, разказва директорът.

Така през 1950 г. училището "възкръсва" като Средното училище за чужди езици (СУЧЕ) — първата и най-стара езикова гимназия в най-новата история на България, с 3 отдела: френски (през 1958 г. преместен във Варна), немски и английски (през 1956 г. преместен в София).

На 1 септември 1984 г. се възстановява отново английският отдел, на 1 септември 1986 г. — френският отдел.
От 1998 г. училището се нарича "Гимназията с преподаване на чужди езици "Екзарх Йосиф I".
Голяма част от първите, които завършват училището, стават учители в останалите езикови гимназии, които се разкриват в страната.

И днес училището има славата на едно от най-елитните. В момента в него се обучават 900 ученици, като от тази учебна година е възстановено изучаването и на испански. Ръководството има идея да въведе и обучение по китайски език.

#рожден ден #Ловеч

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници