Директорът на Европейската агенция по отбрана пристига в София

Директорът на Европейската агенция по отбрана пристига в София
A A+ A++ A

Главният изпълнителен директор на Европейската агенция по отбрана (EАО) Хорхе Домек пристига днес на официално посещение в България.

В програмата му влизат срещи с министрите на отбраната Николай Ненчев и на икономиката Божидар Лукарски, както и разговори в министерствата на финансите и на външните работи.

В Министерския съвет гостът ще разговаря със съветника към политическия кабинет на министър-председателя, генерал Аню Ангелов, който е и секретар на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките. По време на визитата си главният изпълнителен директор Хорхе Домек ще се срещне и с представители на научноизследователската общност в България, информират от МО.

По време на срещите ще бъдат обменени идеи и мнения по подготовката на Европейския съвет по въпросите на отбраната и ангажиментите на България в проектите на ЕАО.

Европейската агенция по отбрана е основана през 2004 г. като междуправителствена организация, подчинена на Европейския съвет. В нея членуват 27 държави (всички страни-членки на ЕС, с изключение на Дания). Основната мисия на агенцията е да поддържа Европейския съвет в усилията му за подобряване на европейските отбранителни способности и възможностите за реакция при кризи. Агенцията е ключов участник в развитието на способностите, необходими за подкрепа на Общата политика за сигурност и отбрана на съюза.

Хорхе Домек заема поста главен изпълнителен директор на Европейската агенция по отбрана от 1 февруари 2015 г. Роден е на 28 ноември 1960 г. в Испания. Започва външнополитическата си дейност през 1985 г. Заема различни длъжности в областта на сигурността и отбраната в международни институции и организации. Развива академична дейност и е автор на множество публикации по военно-политически въпроси и въпросите на отбраната. Носител е на високи испански и чуждестранни награди и отличия.

#отбрана

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници