Гърция поиска от Берлин 278,7 милиарда евро репарации

Гърция поиска от Берлин 278,7 милиарда евро репарации
A A+ A++ A

Берлин трябва да изплати на Атина 278, 7 млрд. евро, каза заместник-финансовият министър на Гърция Димитрис Мардас, цитиран от "Дойче веле".

На толкова се оценяват щетите, които нацистка Германия е нанесла на гръцката страна през Втората световна война.

Сумата е изчислена по иследванията на парламентарен комитет, който се занимава с размера на репарациите, дължими според гърците от Германия. Крайната сума е компромисна, тъй като размерът на щетите достига до 332 млрд. евро.

В Берлин смятат въпроса за изплащането на военни обезщетения към Гърция за отдавна приключен.

В същото време  предстоящото посещение на гръцкия министър-председател Алексис Ципрас в Москва предизвиква тревога в Брюксел, отбелязва наблюдателят на "Дойче Веле"Бернд Ригерт. Въпросът според него е дали Ципрас ще пожертва общата външна политика в името на личната си изгода?

"Съществува свобода на словото и свобода на събранията. Ние нямаме коментар във връзка с визитата на гръцките отговорни лица в Русия". Толкова кратък бе отговорът на говорителя на Европейската комисия на въпроса, как тя се отнася към предстоящата на 8 април визита на гръцкия премиер в Москва. В навечерието на своето посещение Алексис Ципрас даде интервю за агенция ТАСС, в което той нарече санкциите на ЕС срещу Русия "път, водещ към задънената улица". Гръцкият премиер също така заяви, че е против удължаването на санкциите, чийто срок на действие изтича в края на юни.

В отговор на това от ЕК подчертаха, че Гърция е подкрепила заключителното изявление сред срещата на върха на ЕС от края на март. Според документа, икономическите санкции срещу Русия могат да бъдат отменени само при пълно изпълнение на минските споразумения. "Не ни е известно за промяната на позицията, на което й да е правителство по този въпрос", отбеляза говорителят на ЕК.

Но Ципрас говори за "братските отношения" между Гърция и бившия СССР. Народите на двете страни заедно са се сражавали с нацистка Германия през Втората световна война /1939-1945/, отбеляза той в същото интервю. "Ние имаме блестящо минало на съвместна борба и общо движение напред, ние можем да имаме и прекрасно бъдеще", заяви гръцкият премиер, цитиран от ТАСС.

#Атина #Берлин #репарации

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино